Hrvatski radio

Radio Osijek

Četiri novozaražena - povratnici iz Njemačke i Švedske

22.05.2020.

12:34

Autor: Radio Osijek//TM

Četiri novozaražena - povratnici iz Njemačke i Švedske

Četiri novozaražena - povratnici iz Njemačke i Švedske

Foto: - / -

Četiri osobe - povratnici s rada iz Njemačke i Švedske - zaražene su koronavirusom, pokazali su testovi čiji su rezultati sinoć stigli u Slavonski Brod, rečeno je danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije dr. Ante Cvitković objasnio je kako su od četiri novooboljele osobe dvojica povratnici s rada iz Njemačke. Na istom gradilištu radilo je 6 hrvatskih državljana od kojih je 5 pozitivno na COVID-19, a 3 osobe su s područja Brodsko-posavske županije. Druga dva pozitivna slučaja zabilježena su kod radnika koji su se jučer vratili iz Švedske. Tako je ukupno 11 zaraženih koji dolaze sa tog gradilišta na kojem se još uvijek nalazi 11 hrvatskih državljana. "Od njih 15, 12 nalaza je negativno dok će se jedan nalaz ponoviti zbog tehničkih razloga", rekao je Cvitković. Ukupno je na području Brodsko-posavske županije 41 osoba pozitivna na koronavirus, od kojih je 16 izliječenih, dok je jedna osoba preminula. "Događanja proteklog tjedna", dodaje  Cvitković, "dokaz su da se još uvijek ne smijemo opustiti, već da i dalje treba održavati fizičku distancu te se pridržavati propisanih mjera i preporuka HZJZ. Obiteljski kontakti svih pozitivnih slučajeva će se obrađivati imajući u vidu kako inkubacija virusa traje 14 dana."
Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković kazao je kako je situacija pokazala da je dobro postupano prilikom povratka radnika iz Švedske od organizacije prijevoza, prihvata i daljnjeg postupanja budući da su se dva nalaza pokazala pozitivnim. "Na istom gradilištu još je 11 radnika za koji je, zajedno s Upravom tvrtke, dogovoren isti protokol povratka. Pozvao je tvrtke koje imaju radnike na radu u inozemstvu i koji će se u narednom periodu u grupama vraćati u Hrvatsku, da kontaktiraju Županijski stožer CZ i Županijski zavod za javno zdravstvo kako bi se na sličan način moglo pristupiti organizaciji njihova povratka. Budući da postoji realna opasnost od širenja zaraze, Stožer CZ učinit će maksimalne napore kako bi njihov povratak bio siguran kako za njih tako i za njihove obitelji te širu populaciju", naglasio je Bošnjaković.
Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Bečević", dr. Josip Samardžić kazao je kako su 4 novooboljele osobe srednje životne dobi, imaju blage simptome bolesti ili su asimptomatični. Trenutno se u COVID1 i COVID2 odjelima Bolnice nalazi 15 pacijenata od kojih je 6 pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenta imaju srednje tešku kliničku sliku. "Intenzitet situacije s COVID-om19 još uvijek je visok i dosta kapaciteta Bolnice je preusmjereno u tu svrhu. Dnevno se uzima oko 60 „briseva", a trenutno se provode i serološka ispitivanja kojih je do sada učinjeno 250. Reaktivacija bolničkog sustava približila se brojci pacijenata u istom razdoblju prošle godine", rekao je Samardžić. Apelirao je na građane da se i dalje pridržavaju propisanih protuepidemijskih mjera i naputaka prilikom dolaska u bolnicu. Svi serološki nalazi su negativni, što potvrđuje činjenicu kako su se dobro koristile mjere zašitie i zaštitna sredstva.
Zamjenik načelnika Policijske uprave Brodsko-posavske županije Ivica Kovačević izvijestio je kako u protekla 24 sata nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije. Od početka uvođenja ove mjere policija je primila 181 dojavu pri čemu je utvrđeno kako je 86 osoba prekrišilo izrečenu mjeru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.