Hrvatski radio

Radio Osijek

Četiri reciklažna dvorišta u Osijeku

10.01.2019.

12:42

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji reciklažnih dovorišta u Gornjem gradu i Retfali potpisali su zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i direktor Osijek - Koteksa Zoran Škorić. Ukupno će se uložiti 12,1 milijuna kuna, od čega 10,3 milijuna kuna iz EU fondova. .

"Ovo je peto i šesto reciklažno dvorište koje Osijek - Koteks izvodi u godinu dana. Završena su reciklažna dvorišta u Dardi, Belišću, Tompojevcima i Đakovu, a u pripremi je reciklažno dvorište u Drenovcima, tako da imamo iskustva u izvođenju ovih objekata. Vrijednost za dvorišta u Gornjem gradu i Retfali je 5,5 milijuna kuna bez PDV-a, a rok završetka je šest mjeseci. Nadamo se da će vremenski uvjeti dopustiti da ubrzo budemo uvedeni u posao i da ćemo u zadanom roku predati reciklažna dvorišta na upravljanje", rekao je direktor Osijek - Koteksa Zoran Škorić.
"Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota naglasio je da ćemo "uz ova dva reciklažna dvorišta, uz postojeće na Jugu II te četvrto, koje će biti na području Donjega grada pokriti cijeli grad te ćemo imati ono na što nas Zakon obvezuje a to su četiri reciklažna dvorišta za sve jedinice lokalne samouprave koje imaju više od 100.000 stanovnika. Obzirom da su se dosadašnji eko - otoci pokazali kao ne previše učinkoviti, jer su određeni postali divlje deponije, nova reciklažna dvorišta, koja će primati 48 vrsta otpada koje ćemo prikupljati odvojeno, jedan su od najmodernijih sustava odvajanja koji će pridonijeti da ih građani još više koriste. Reciklažno dvorište na Jugu II imalo je 300 posjeta dnevno, s ova četiri grad će biti pokriven od istoka prema zapadu. Reciklažna dvorišta će se nalaziti preko puta bivšeg MB profila, u Gornjem gradu preko puta Remixa, a u Donjem gradu iza Prehrambeno - tehnološke škole na Zelenom polju." Boris Piližota je naglasio da su pravovremeno napravljene prijave za izgradnju i projekti, a Grad će za tri navedena dobiti 10 milijuna tristo tisuća kuna bespovratnih sredstava, a udio Grada će biti 1.800.000 kuna. "Ovime smo pokazali da nam je izuzetno stalo da maksimalno iskoristimo fondove Europske unije i da troškovi ne idu na teret naših sugrađana", rekao je Piližota.
I Unikom, kao budući upravitelj, koji je nadležan za već postojeća reciklažna dvorišta u gradu Osijeku izražava zadovoljstvo što ćemo imati tri nova, istaknuo je direktor Davor Vić te je naglasio da, kada je riječ o zakonskim formama, Osijek je i do sada, na svom području, imao četiri reciklažna dvorišta, a ono na Jugu II su građani najviše posjećivali. Drugo reciklažno dvorište je bilo na Lončarici velikoj dok su ostala dva bila u nadležnosti privatnika. Time je bila zadovoljena forma, a ovaj put Grad će imati izravnu kontrolu na sva četiri reciklažna dvorišta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.