Hrvatski radio

Radio Osijek

Četiristogodišnja "Stara trta" u Karancu

15.03.2023.

11:51

Autor: Radio Osijek/TZ Baranje/AB

Stara trta

Stara trta

Foto: TZ Baranje / -/-

Fišijadama, vinatlonima, vinskim maratonima i inim baranjskim jedinstvenim turističkim atrakcijama uskoro će se pridružiti i novi projekt „Put kulena i vina”, a sve će prolaziti kroz Karanac u kojem će od 22. travnja živjeti najstariji trs vinove loze na svijetu - „Stara trta”. O svemu je u programu Radio Osijeka govorio direktor TZ Baranje Matej Perkušić.

"Turistička zajednica Baranje prijavila se na natječaj za dodjelu trsa najstarije loze na svijetu koja je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda. Najstarija vinova loza na svijetu – Stara trta ima više od 400 godina nalazi se u središtu starog dijela slovenskog grada Maribora, na samo nekoliko metara od rijeke Drave. Riječ je o sorti modra kavčina. Ovaj je trs ondje poznat pod nazivom Stara trta, a 1972. godine je njegova starost ustanovljena znanstvenom metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Trs je svečano dodijeljen Turističkoj zajednici Baranje 11. ožujka 2023. na ”44. Tradicionalnom rezu najstarejše trte'' u Mariboru. Trs će biti svečano posađen u Karancu 22. travnja 2023. u dvorištu vinarije Svijetli dvori, a do tada će ga vlasnik vinarije, Oliver Novački, čuvati pod posebnim uvjetima. Sadnji u Baranji će prisustvovati slovenski red vitezova vina, te skrbnik najstarijeg trsa, Stanislav Kocutar koji će dati posebne upute za sadnju i brigu oko trsa, ali će i kontrolirati njegov rast tijekom godina", izvijestili su iz Turističke zajednice Baranje, a priču je direktor Matej Perkušić proširio i informacijama o novim projektima.

"Uz potporu tradicionalnim priredbama koje su već zaživjele u Baranji, radimo na digitalizaciji info punktova, a posebno ističemo projekt "Put kulena i vina"", najavio je Perkušić.

Stara trta

Stara trta

Foto: TZ Baranje / -/-

Stara trta. Matej Perkušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.