Hrvatski radio

Radio Osijek

Četrnaesto "Ljeto u Domu tehnike"

16.07.2016.

13:18

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 11. do 15. srpnja 2016. godine u organizaciji Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka održane su čak tri radionice u sklopu 14. Ljeta u Domu tehnike.

16 polaznika radionice "Konstruktorstvo", koju je organizirala Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije imali su priliku uz stručno vodstvo voditelja radionice Vjekoslava Jakopovića, dipl.ing.el. upoznati se sa elementima EITECH konstruktorskih kutija, vrstama alata, ispravnim i sigurnim načinom rukovanja alatom, konstruktorskim shemama i načinom na koji se one čitaju kako bi uspješno sastavili odabrani model. Skupina je bila dobno raznolika, najmlađi učenik završio je 1. razred, a najstariji 6. razred, no kako se u ponudi radionice nalazio poveći broj konstruktorskih kutija namijenjenih različitoj dobi svatko je uspio pronaći više zanimljivih modela koje će sastavljati. 11 polaznika radionice "Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi" čiji je suorganizator udruga Hrvatsko društvo umjetnika "Adolf Waldinger" iz Osijeka je uz stručno vodstvo voditelja radionice Ide Đurkić i Zorana Đurkića kroz 5 dana, koliko je radionica trajala, izučavalo kako mrtvu prirodu, portret ljudskog tijela te prizore iz života i pejzaže primjeniti za konstruiranje ili idejno rješenje za tehnički rad. Automodelarski klub Osijek se uz stručno vodstvo voditelja radionice Ivice Frajta upoznavao sa automodelarstvom, svrhom i funkcijom raznih dijelova automodela i radioupravljačkih sklopova za upravljanje modelima automobila. Pri sastavljanju modela polaznici su se naučili pravilno i sigurno koristiti brojnim ručnim alatima te kako bi sve naučeno zaokružili u jednu cijelinu, nakon sastavljanja modela slijedile su mnoge vožnje modela na daljinsko upravljanje i male utrke modela u učionici. polaznika radionice "Automodelarstvo" čiji je suorganizator. U tjednu od 18. do 22. srpnja u suorganizaciji Informatičkog kluba Osijek održat će se radionica pod nazivom "Sastavljanje Prusa i3 Steel 3D printera" koju će voditi Goran Pintarić.

/priopćenje ZTK Grada Osijeka, tajnik Danijel Rakić/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.