Hrvatski radio

Radio Osijek

Četveromjesečna Lorena čeka operaciju

24.11.2017.

20:40

Autor: HRT web

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četveromjesečna djevojčica Lorena Amidžić iz sela Črnkovci nedaleko od Osijeka rodila se sa sraslom čeljusti. Prvi je to takav slučaj u Hrvatskoj, ali i u Europi, 20. u cijelom svijetu. Loreni je hitno potrebna operacija jer i zbog najobičnije prehlade može prestati disati.

Zahvat će za tjedan dana izvesti austrijski liječnici, a roditelji se nadaju da će HZZO pokriti troškove operacije koji iznose 30 tisuća eura.

Lorena je na prvi pogled obična beba no rođena je sa spojenim čeljustima. Život joj je svake sekunde u opasnosti, svaki respiratorni infekt može uzrokovati u gornjem dišnom sustavu blokadu i može doći do gušenja.

Roditelji su zatražili pomoć HZZO-a. Zatražena su mišljenja vanjskih neovisnih konzultanata, kako zahtijeva propisani postupak. Zahtjevi se rješavaju u najbržem mogućem roku, te će HZZO kada zaprimi sva mišljenja donijeti rješenje.

Dok čekaju odgovor sustava, pomažu mali obični ljudi uplatama na žiro-račun jer ovo je, prema svemu sudeći, prva u nizu operacija. Sumještani u nedjelju organiziraju humanitarni koncert. 

U petak će liječnici u Linzu izvesti prvi takav zahvat u Europi. Roditelji vjeruju da će se već za Božić njihova Lorena zdrava vratiti kući.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.