Hrvatski radio

Radio Osijek

Chef Vatrenih kuha u osječkom KBC-u

04.12.2020.

10:58

Autor: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, postao je chef bolničke kuhinje KBC-a Osijek. Na taj će način, uvjereni su u upravi, osječka bolnica postati prepoznatljiva po kvalitetnim i ukusnim obrocima koje pripremaju za svoje pacijente i medicinsko osoblje.

"Krajnji cilj je, bar u mojoj glavi, kada pacijenti budu odlazili da im ostane da je hrana u KBC-u bila vrhunska", kazao je Tomislav Đukić. 
Pacijente je obradovala vijest da će jelovnik osmisliti vrhunski kuhar. Želja je i kuhara i nutricionista obrok učiniti što ukusnijim i kvalitetnijim jer je hrana dio terapije i lijek. "Namjera nam je tu namirnicu, koju dajemo pacijentima, pripremiti na što bolji tehnološki način kako bi što manje izgubila nutritivne vrijednosti, a da se kroz taj proces ipak dobije na okusu", istaknuo je Đukić.
Josipa Mađerić, nutricionistica u KBC-u Osijek, ističe da ljudima nije do jela pa ih je oko 40% obično pothranjeno. "Ta njihova pothranjenost, odnosno loš nutritivni status hrane, produžuje boravak u bolnici i otežava liječenje", upozorava.
Hrana će se pripremati u kuhinji kakvu imaju najbolji svjetski hoteli. Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Osijek, tvrdi da je oprema već nabavljena te da se ide u modernizaciju cijelog procesa. Cilj je, kaže, na ovaj način brendirati KBC Osijek. 
Pred poznatim chefom nov je izazov - u kuhinji osječkog KBC-a treba dnevno skuhati 1200 porcija, a čak je 40 različitih dijetnih jelovnika.
U razgovoru za Radio Osijek Tomica Đukić kroz smijeh priznaje da su mnoge njegove kolege chefovi sudjelovali u projektima poboljšanja kvalitete javne prehrane i da je Jamie Oliver bio izložen oštrim kritikama vrtićke djece, ali s optimizmom kreće u ovaj izazov. 

Tomica Đukić u programu Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.