Hrvatski radio

Radio Osijek

Cijene karata osječkog GPP vraćene na staro

10.01.2023.

15:56

Autor: HRT Radio Osijek

Vraćene cijene voznih karata GPP-a

Vraćene cijene voznih karata GPP-a

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Cijene prijevoza osječkog GPP-a vraćaju se na one prije poskupljenja. Priopćio je to na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Radić. Naime, nakon burnih reakcija javnosti zbog velikog skoka cijena prijevoza, za neke kategorije i više od 100 posto, grad Osijek odlučio je povući odluku uprave GPP-a i vratiti cijene na staro. Unotač opravdanim razlozima za podizanje cijene javnog prijevoza odluku GPP-a ukidam", rekao je gradonačelnik Radić.Odluka će stupiti na snagu nakon što je bude potvrdio Nadzorni odbor GPP-a, a onima koji su kupili mjesečnu kartu, novac će biti vraćen.


Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ukinuo je odluku o poskupljenju prijevoza osječkog GPP-a koju je uprava te tvrtke krajem prošle godine donijela. Tako će cijene prijevoza putnika koje su vrijedile sa zadnjim danom prošle godine ostati do daljenjega. Naime, nakon što je uprava GPP-a predstavila nove cijene prijevoza, a kod nekih kategorija poput učeničkih i studentskih karata cijena je skočila za više od 120 posto, javnost je burno reagirala prozivajući grad i tvrtku za neočekivano podizanje cijena. Stoga su gradonačelnik Ivan Radić i direktor GPP-a održali konferenciju za novinare na kojoj je gradonačelnik izvijestio da je suspendirao odluku uprave GPP-a o poskupljenju. 

"U trenutku kada svjedočimo o velikoj i važnoj odluci za Hrvatsku, uvođenju eura, vidimo, nažalost i postojanje nepoštene prakse vezane uz konverziju gdje su neki gospodarski subjekti pod krinkom prelaska s kune u euro neopravdano dignuli svoje cijene", rekao je Radić, te dodao kako gradska uprava želi biti racionalna, a ne populistička. "Tu odluku koju će predložiti nadzornom odboru GPP-a Radić je pojasnio racionalnim vođenjem grada u proteklih godinu i pol, kojim su pametnom financijskom politikom došli u situaciju da se račun nalazi u plusu i da u 2023. godini ne planiraju nijedno financijsko zaduživanje. Radić je napomenuo da će gradska uprava i dalje pratiti i analizirati cijene i tražiti načine da polsovanje GPP-a bude što racionalnije, te da građani što manje osjete krizu, te istaknuo da će cijena karata sa zadnjim danom prošle godine ostati još najmanje tri mjeseca, a vjerojatno i duže  ne bude li velikih skokova cijene energenata. 

Na upit je li odluka o poskupljenju bila opravdana, Radić je odgovorio da jest, navodeći podatke o rastu cijene energenata s jedne strane i zadržavanju cijena karata na sadašnjoj razini. Kao primjer konkurentnosti prijevoza putnika naveo je Rijeku i Split od kojih Osijek ima jeftiniji javni prijevoz. 

Direktor GPP-a Dejan Rusmirović rekao je da će uprava tvrtke poštovati svu potrebnu proceduru kako bi se cijene vratile na stare u skladu s valjanim propisima, te istaknuo da će izvijestiti sve putnike koji su već kupili karte po novim cijenama o načinu na koji će moći dobiti povrat sredstava. 

Konferencija gradonačelnika Radića

Konferencija gradonačelnika Radića

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.