Hrvatski radio

Radio Osijek

Cijene ulja trebale bi pasti

30.08.2022.

15:02

Autor: HRT Radio Osijek

Dan polja suncokreta

Dan polja suncokreta

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije na pokusnim poljima kraj Čepina održan je Dan polja suncokreta u organizaciji Žito grupe na kojemu su se okupili proizvođači i dobavljači suncokreta. Iako će zbog suše prinosi brojnih kultura ove godine biti puno manji, urod suncokreta trebao bi biti prosječan. To su, s obzirom na okolnosti, dobre vijesti kažu poljoprivrednici.

Ovogodišnja nezapamćena suša, koja je nanijela velike štete ostalim ratarskim kulturama, utjecat će i na urod suncokreta, ali on bi i dalje trebao biti prosječan. Međutim, kako su otkupne cijene i ove godine visoke ratari očekuju kako će sa suncokretom biti u značajnom plusu. Tvornica ulja Čepin je zasad otkupnu cijenu postavila na 4,30 kn, ali mi se nadamo kako će se to približiti i pet kuna, koliko su već u regiji, kaže poljoprivrednik Stjepan Zorić koji ističe kako će im suncokret ove godine biti jedina dohodovna kultura. Već tri dana vršimo i iznenadili su nas ovi prosječni prinosi. U kombinaciji s ovim otkupnim cijenama suncokret bi nam tako trebao ublažiti gubitke koje ćemo imati na ostalim ratarskim kulturama, kaže Zorić.


Visoke otkupne cijene suncokreta su svakako dobre vijesti za ratare, međutim upravo su prošlogodišnje rekordne dovele i do značajnog poskupljenja ulja, a cijena je onda zbog rata u Ukrajini i dodatno porasla. Cijene suncokreta su u svibnju dosegnule i sedam kuna. Zbog toga smo svjedočili cijenama ulja na policama i preko 20 kuna. Međutim, vraćamo se sada u jedan redovan ciklus žetve i otkupa suncokreta i ako baziramo cijenu ulja na osnovi današnje otkupne cijene možemo od rujna očekivati smanjenje cijena, najavio je član Uprave Žito grupe Josip Bičvić dodavši kako je čepinska uljara već prema kupcima izašla s nižim cijenama. Naravno, sada je na trgovačkim lancima da to smanjenje prenesu i na krajnjeg potrošača, jer ulazimo u jednu normalniju fazu u kojoj je za očekivati smanjenje cijene ulja, naglašava Bičvić.


Dan polja suncokreta

Dan polja suncokreta

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U sklopu Dana suncokreta razmotreni su i rezultati ovogodišnjeg pokusnog polja, proizvođačima su prezentirani noviteti i trendovi u proizvodnji uljarica, a obilježeno je i 80 godina postojanja Tvornice ulja Čepin. Ova obljetnica u uljari je obilježena s dvije nove investicije. Jedna je vrijedna 15 milijuna kuna i odnosi se na fotonaponsku elektranu od 2 mW koja bi trebala značajno smanjiti troškove, dok je druga investicija nova automatizirana linija za punjenje ulja.


Više o ovogodišnjem urodu suncokreta i kako će to utjecati na cijene ulja poslušajte u tonskom zapisu:

Poljoprivrednik Stjepan Zorić i član Uprave Žito grupe Josip Bičvić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.