Hrvatski radio

Radio Osijek

Cijepljenje protiv gripe počinje idućega tjedna

02.11.2018.

12:44

Autor: Ksenija Zelenić

Foto- Rado Osijek HRT,dr.Karlo Kožul

Foto- Rado Osijek HRT,dr.Karlo Kožul

Foto: - / -

Idućega tjedna, točnije od 7. studenoga, počinje cijepljenje protiv gripe. Cjepivo je stiglo u Hrvatsku i očekuje se podjela Zavodima za javno zdravstvo i ambulantama obiteljske medicine .

Ove je godine njegova cijena 20 kuna. Hrvatska je osigurala 320 tisuća doza cjepiva koje je prilagođeno očekivanom virusu za ovu godinu potvrdio nam je voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dr. Karlo Kožul. Cijepljenje se preporučuje svim kroničnim bolesnicima te starijima od 65 godina, ali i djeci. Kao zaštita preporučuje se i osobama koje su u blizini onih koji se zbog slabog imunološkog sustava ne bi smjele cijepiti.

Za područje naše Županije osigurano je oko 20 tisuća doza cjepiva. Prošle je godine bilo cijepljeno nešto više od 19 tisuća stanovnika, a u registru oboljelih od gripe zabilježeno je 3359 osoba. Pretpostavlja se da je broj zaraženih bio znatno veći, ali nisu svi zatražili liječničku pomoć. U vrijeme kada je sve više protivnika cijepljena, valja naglasiti kako gripa može za neke biti i kobna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.