Hrvatski radio

Radio Osijek

„Čik” - nova predstava osječkog Dječjeg kazališta

09.03.2023.

13:23

Autor: Željka Bačić

„Čik” - nova predstava osječkog Dječjeg kazališta

„Čik” - nova predstava osječkog Dječjeg kazališta

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku na daske donosi novu predstavu „Čik”, a predstava je, što za njih nije uobičajeno, rađena za djecu stariju od 12 godina i za njihove roditelje, jer govori o odrastanju, o vremenu digitalizacije i egoizma, o prijateljstvu i ljubavi te važnoj međusobnoj komunikaciji.

Praizvedba predstave najavljena je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je istaknuto kako je predstava „Čik” je nastala prema romanu Wolfganga Herrndorfa kojeg su mnoga kazališta za mlade diljem Europe postavila na kazališne daske. Osječko Dječje kazalište njome je napravilo iskorak približavajući se sadržajem i porukama mladima, posebno je istaknuo ravnatelj Kazališta i glumac u predstavi Ivica Lučić. Nekoliko je posebnosti, od toga da je u nju uključen cijeli ansambl, i mladi i stariji, do prve takve predstave koja se obraća mladima, jer upravo takav sadržaj treba Osijeku.

Režiju i scenografiju potpisuje Samo M. Strelec iz Ptuja, koji je iznimno zadovoljan suradnjom s glumcima, a izvedba na sceni će pokazati koliko su uspjeli. Uspjeh će, kaže, biti već postignut ako u sat i pol predstave nitko ne „čeprka” po mobitelu.

Galerija
Gordan Marijanović, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek
„Čik” - nova predstava osječkog Dječjeg kazališta, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek

Čika, što je nadimak glavnog junaka, glumi Gordan Marijanović. Čik je doseljenik, stranac u razredu, a sve kreće školskim praznicima i ukradenim automobilom. Uloga nije bila jednostavna, jer je sasvim drukčija od onih u predstavama Dječjeg kazališta, ali se nada uspjehu. Posebno mjesto imaju i videoprojekcije autora Josipa Grizbahera koje, kao i rasvjeta, prate radnju na sceni.

Očekivano je da publiku čine srednjoškolci, a upravo je likovno rješenje plakata predstave načinila srednjoškolka Marija Matanović iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku.

Premijerna izvedba predstave „Čik” je sutra, 10. ožujka u 19 sati.

Plakat nove predstave osječkog Dječjeg kazališta

Plakat nove predstave osječkog Dječjeg kazališta

Foto: Denis Despot. / DK Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.