Hrvatski radio

Radio Osijek

Čista srijeda - Pepelnica

02.03.2022.

08:18

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Pepeo

Pepeo

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Danas je Pepelnica – Čista srijeda kojom započinje korizmeno vrijeme pokore, razmišljanja i posta, a koje nas priprema za Kristovo uskrsnuće u Uskrsnu nedjelju.

Za Čistu srijedu vezan je obred pepeljenja. Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Čela vjernika se pepele uz riječi: i'Sjeti se, čovječe, da si prah i u da ćeš se u prah vratiti', koje u svijest prizivaju spoznaju da je život na zemlji prolazan.

Inače, pepeljenje se koristi od davnine. Kršćani koji su počinili teške grijehe, javno su izvršavali svoju pokoru. Na Čistu srijedu biskup bi blagoslovio marame za kosu, te ih posuo pepelom načinjenim od grana palmi od prethodne godine. Te marame su pokornici trebali nositi tijekom četrdeset dana pokore. Tada, dok su vjernici recitirali sedam pokorničkih psalama, pokornici bi bili istjerani iz crkve zbog svojih grijeha, baš kao što je Adam, prvi čovjek, bio istjeran iz Raja zbog svoje neposlušnosti. Pokornici ne bi ulazili u crkvu sve do Velikog četvrtka kada bi zaslužili pomirenje, nakon četrdeset dana pokore i sakramentalnog odrješenja. Kasnije su svi kršćani, bez obzira bili javni ili skriveni pokornici, dolazili primiti pepeo zbog pobožnosti. U stara vremena nakon pepeljenja slijedila je pokornička procesija.

Dodajmo ovome kako Crkva danas propisuje obavezan post za sve od navršene punoljetnosti do započete šezdesete godine života, a obavezan nemrs za sve koji su navršili četrnaestu godinu života. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.