Hrvatski radio

Radio Osijek

cITy Upgrade konferencija u Osijeku

30.06.2022.

19:57

Autor: Ana Mitar Šimić

Konferencija cITy Upgrade

Konferencija cITy Upgrade

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Peta  cITy Upgrade konferencija u Osijeku 30. lipnja i 1. srpnja 2022. donosi prezentacije i rasprave sudionika digitalnog razvoja gradova. Teme su digitalna i održiva budućnost gradova, projekt e-Savjetovanje lokalne i regionalne samouprave te od ideje do realizacije pametnih gradova. 

Jukka Punamäki, koji radi za grad Helsinki i zadužen je za razvoj turizma, uvodnim predavanjem otvorio je dvodnevnu konferenciju.  Osvrnuo se na Finsku kao "Smart city" te konkretnim primjerima pokazao kako se teorija primjenjuje u praksi. 


Skandivnavske zemlje dugo su primjer održivog upravljanja, a u panel raspravi koja je održana nakon uvodnog predavanja otvorila su se pitanja poput kako njihove centralne vlasti podržavaju strategiju razvoja “pametne” zajednice? Koji su ciljevi razvoja lokalne zajednice? Kako gledaju na digitalnu budućnost. Sudionici  rasprave bili su Diana Helen Madunić, veleposlanica Kraljevine Švedske, Ole Frijs-Madsen, veleposlanik Kraljevine Danske, Kalle Kankaanpää, veleposlanik Republike Finske i Homma Latif, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške.


O protekloj godini koja je bila dinamična za nove ljude na čelu gradova govorilo se u drugoj panel raspravi, a Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i Filip Zoričić, gradonačelnik Pule dotaknuli su se pitanja prilagodbe svojim ulogama, jesu li uspjeli raditi na zadanim ciljevima digitalnog razvoja te koji su im planovi za naredni period. 


Sutra se očekuju tri panel rasprave uz sudjelovanje državnih službenika. Govorit će se o projektu e-Savjetovanje za lokalnu i regionalnu samoupravu,  pametnim gradovima od ideje do realizacije, radu digitalne uprave, digitalnoj transformaciji javne uprave, elektroničkom uredskom poslovanju, zaštiti gradske uprave od kibernetičkih napada i drugim temama. 


Više o konferenciji rekli su za program Radio Osijeka zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, gradonačelnik Pule Filip Zoričić i organizator Željko Jurić. 

Izjave Vulin, Zoričić i Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.