Hrvatski radio

Radio Osijek

Civilna zaštita spremna u slučaju kriznih situacija

14.10.2021.

15:54

Autor: Neven Knežević

hrt.hr - Radio Osijek

hrt.hr - Radio Osijek

Foto: - / -

U pristaništu u Batini u Baranji održana je pokazna vježba „Dunav 2021." operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko - baranjske županije i susjedne Vojvodine čija je svrha pokazati spremnost u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatska i Srbije

Više od sto sudionika i desetak interventnih vozila sudjelovalo je u sveobuhvatnoj vježbi simulacije spašavanja unesrećenih s broda i iz vode i potrage za ozlijeđenim, te gašenja zapaljenog plovila i spriječavanja zagađenja rijeke gorivom i mazivima. U vježbu su uz ostale bili uključeni pripadnici policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, Radio kluba Osijek, HGSS-a, lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava i drugih civilnih udruga kao i pripadnici interventnih skupina iz susjedne Vojvodine. Vježba se održala u sklopu u sklopu projekta "Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe - Zajedno smo jači (Together we stand), a koji se provodi u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014 - 2020. 

Sustav Civilne zaštite mora funkcionirati posebno u kriznim situacijama kada su njihova znanja i sposobnosti neophodni, rekao je župan Ivan Anušić, te dodao da se to najbolje vidjelo u vrijeme pandemije korona virusa, gdje su pokazali nevjerojatnu spremnost i doraslost teškom izazovu.   

 Vrijednost projekt je oko 2,3 milijuna eura gdje se najveći dio financira iz europskih fondova. Vježbom je promovirana i oprema koju su JPV Vode dobile kroz projekt "Together we stand", a partner su im Unikom d.o.o., Osječko - baranjska županija, Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, Autonomna pokrajina Vojvodina - Pokrajinski sektretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te Regionalna razvojna agencija Bačka. 

Ovo je prva prekogranična vježba s Repulikom Srbijom od osamostaljenja naše zemlja. Osim toga županijske vježbe s koordinacijom Civilne zaštite održavaju se jednom godišnje, a lokalne i češće, rekao je pročelnik područne službe CZ Osječko baranjske županije Zvonko Grgec. 

 

 

 

župan Ivan Anušić

pročelnik CZ Zvonko Grgec

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.