Hrvatski radio

Radio Osijek

CNC strojevi u Strojarsko tehničkoj školi u Osijeku: Zrakoplovi? Zašto ne?

26.10.2017.

15:05

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U osječkoj Strojarskoj i tehničkoj školi danas je otvoren Tehnološki edukacijski centar za CNC tehnologiju vrijedan oko milijun kuna. Nova suvremena radionica opremljena je strojevima tvrtke HAAS, a do sredstava je škola došla putem natječaja te uz pomoć Osječko - baranjske županije.

 

Glodalice i tokarske strojeve zamijenili su CNC uređaji koji na višoj tehnološkoj razini obrađuju visokovrijedne materijale za proizvodnju dijelova motora i strojeva. Učenici koji završe obrazovanje uz takvu opremu neće morati brinuti za posao, uvjeren je Damir Zvonar viši stručni savjetnik za strojarstvo, brodogradnju i metalurgiju pri Agenciji za strukovna obrazovanja i obrazovanje odraslih.

"Za ovu srtruku nema bojazni za zapošljavanje, svaki pomak svaka inovacija je dobrodošla i to je uvijek dobar put", rekao je Zvonar.

Europa će do 2025 godine trebati više od 9 milijuna majstora, što potvrđuje i predstavnik tvrtke HAAS na čijim će strojevima učiti polaznici osječke Strojarsko tehničke škole, Gudrun van Makelberg: "Prema projekcijama Europske komisije do 2025 godine, Europi će trebati najmanje 9 milijuna ljudi s tehničkim znanjima!"

CNC strojevi kojima je opremljena radionica u Strojarsko tehničkoj školi u Osijeku, čime je škola postala prvi HTEC centar (High tech engineering center) u Republici Hrvatskoj neće odmah početi proizvoditi zrakoplovne dijelove, no činjenica je da se oni takvim strojevima proizvode tvrdi ravnatelj Strojarsko tehničke škole Ivan Adrić: "Ovaj projekt traje dvije godine i košta 600 tisuća kuna i mogu reći da je realiziran zajedničkim sredstvima županije i škole. HAAS je u okviru određenih projekata na koji smo se mi javljali u posljednje tri godine školi dao vrijednost od 55 tisuća američkih dolara. Zrakoplovi?! (smijeh) neka o tome odluči netko drugi, no nesumljivo se ova tehnologija upotrebljava u proizvodnji zrakoplova!", zaključio je ravnatelj Adrić.

Stroj je nakon svečanosti u rad pustio predsjednik Skupštine osječko- baranjske Dragan Vulin.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.