Hrvatski radio

Radio Osijek

Cooking Show WineOS-a - nastupaju petorica vrhunskih kuhara

22.01.2022.

16:02

Autor: Udruga za promicanje enogastro turizma Hrvatske/Radio Osijek/TM

WineOs Osijek

WineOs Osijek

Foto: Denis Despot / -

Sedmo izdanje međunarodnog sajma vina, delicija i ugodnog življenja „WineOS“ održat će se 28. i 29. siječnja u osječkoj dvorani „Gradski vrt“. Na više od 1900 četvornih metara i 90 izlagačkih mjesta s preko stotinu izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja, posjetitelje ponovno očekuje i bogat gastronomski program.

Tijekom dva dana sajma na pozornici će se u sklopu „Cooking Showa“ izmijeniti ukupno pet kuhara iz Osijeka i okolice, chefova čije su specijalitete dosad mnogi probali, ali možda nisu znali tko stoji iza tih delicija svojim imenom i znanjem. Upravo je brendiranje sjajnih znalaca jedan od ciljeva održavanja „Cooking Showa“.

Prvog dana „WineOS-a“, u petak 28. siječnja, svoje će vještine nazočnima prezentirati Tomica Đukić i Igor Vlatković. Đukić, Osječanima poznat kao dugogodišnji chef restorana „Zimska luka“ i hrvatske nogometne reprezentacije, a danas voditelj kuhinje u osječkom KBC-u, odlučio je pripremiti specijalitet od riječne ribe. Nakon njega na pozornicu dolazi Vlatković, glavni chef poznatog baranjskog restorana „Citadela“. U skladu s trendom koji promoviraju u tom ugostiteljskom objektu, Vlatković će pripremiti specijalitet od mesa podolca, baranjskog goveda kojeg u „Citadeli“ sami uzgajaju.

U subotu u "ring" Cooking Showa ulaze tri kuhara: Saša Vojnović, Mateo Meković i Nebojša Rajković. Vojnović, koji se svojim sugrađanima predstavio na prethodnom izdanju „WineOS-a“ 2020. godine, u međuvremenu se s Kvarnera vratio u rodni Osijek te preuzeo glavnu ulogu u restoranu hotela „Lug“. On će na pozornici pripremiti jelo od riječne ribe. Meković, mladi i talentirani chef restorana „Waldinger“, odlučio se za meso crne svinje što će, vjerujemo, razveseliti goste u blizini pozornice koji će imati prigodu isprobati zanimljiv specijalitet. Rajković je veliki ljubitelj i specijalist za jela od divljači te će se upravo kroz specijalitet od divljači glavni chef „Čingi–lingija“ predstaviti osječkoj publici koja ga je već dobro upoznala kroz meni spomenutog restorana.

Osim showa na pozornici, posjetitelji WineOS-a imat će prigodu isprobati i razne domaće delicije na izlagačkim mjestima malih i velikih proizvođača. Među izlagačima će biti i Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka čiji će učenici pomagati u realizaciji programa sajma i time stjecati važna iskustva u praktičnom radu na velikim događajima. Na štandu škole goste će također dočekati razna ukusna iznenađenja.

U gastronomskom dijelu programa valja izdvojiti i gala večeru koja se vraća u program WineOS-a. Mnogi će biti razočarani informacijom da je sve popunjeno, no oni koji su na vrijeme osigurali mjesto moći će uživati u vrhunskom spoju hrane i vina. Večera je na rasporedu dan prije početka sajma, 27. siječnja, u restoranu „Waldinger“. Za tu prigodu angažiran je naš poznati chef Goran Kočiš koji je priredio privlačan meni. Riječ je o šest sljedova vrhunskih zalogaja koje će pratiti isto toliko vina iz vinarija: „Krauthaker“, „Belje“, „Iločki podrumi“, „Apolitico“, „Kalazić“ i „Erdutski vinogradi“.

Sajam WineOs održava se u dvorani „Gradski vrt“ od 15 do 21 sat. U dvoranu će se moći ući samo uz predočenje važeće COVID–potvrde ili negativnog testa. Ulaznice će se prodavati na ulazu u dvoranu po cijeni od 100 kuna za jedan festivalski dan. Posjetitelji će na ulazu također moći unajmiti festivalsku čašu.

Svi koji nemaju COVID potvrdu, a žele posjetiti WineOS, moći će obaviti testiranje u zdravstvenoj ordinaciji doktora Špiranovića, u ulici Stjepana Radića 54, po povlaštenoj cijeni od 50 kuna. Ordinacija će 28. siječnja raditi od 8 do 15, a 29. siječnja od 8 do 12 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.