Hrvatski radio

Radio Osijek

Coronavirus nije nepoznat medicinskoj znanosti

29.01.2020.

12:29

Autor: Ksenija Zelenić

Coronavirus nije nepoznat medicinskoj znanosti

Coronavirus nije nepoznat medicinskoj znanosti

Foto: - / -

Moramo li biti u velikom strahu od coronavirusa? Medicinskoj znanosti poznat je od 2002.godine kada se također pojavio u Kini. Tada je bila riječ o SARSU. Nositelji coronavirusa su divlje životinje u Kini, najčešće zmije i šišmiši.

Prešavši na čovjeka, prenosi se dalje kapljičnim putem, poput gripe. Blaži oblik zaraze manifestira se simptomima blage prehlade, srednji oblik podrazumijeva povišenu temperaturu do 38 stupnjeva, bol u grlu i kašalj.To obično prolazi uz simptomatsku terapiju za tjedan dana. Međutim teži oblik zaraze, čemu su skloniji kronični bolesnici, može izazvati upalu pluća. Bolesnici završavaju na intenzivnom liječenju uz respiratore i dodatnu oksigenizaciju krvi. Teški oblik zaraze coronavirusom može imati i smrtne posljedice. Prema riječima predstojnice Klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek, prof.dr. Ljiljane Perić, smrtnost je manja nego kod zaraze virusom gripe.

Prof.Perić  dodaje i kako je mala mogućnost da se na našem području pojavi coronavirus, ali zdravstveni djelatnici su obučeni a bolnice u Hrvatskoj imaju dovoljne kapacitete za prijem i liječenje zaraženih bolesnika.

Treba posebnu pozornost obratiti na ljude koji su doputovali iz Kine. Inkubacija je virusa od 1 do 14 dana. Stoga, ako se osjete neki od navedenih simptoma, valja potražiti savjet liječnika. Kao posebna mjera zaštite je pojačano pranje ruku, provjetravanje prostora u kojima se duže boravi ali i izbjegavanje velikog okupljanja ljudi. Kako predviđaju iz Svjetske zdravstvene organizacije, problem s coronavirusom mogao bi potrajati dva do tri mjeseca. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.