Hrvatski radio

Radio Osijek

Covid-19 i zatvaranje kao inspiracija

02.11.2020.

13:43

Autor: Radio Osijek / IF

Covid-19 i zatvaranje kao inspiracija

Covid-19 i zatvaranje kao inspiracija

Foto: - / -

U Kulturnom centru Osijek otvorena je izložba grafičko-crtačke mape "COVID-19-2020" koja je nastala za vrijeme proljetnog zatvaranja. Izloženi su radovi profesora, asistenata i studenata diplomskog studija, modula grafike s osječke i riječke akademije.

Izložba znakovita naslova "Covid-19-2020" predstavlja izbor radova studenata koji su crtežima i grafikama izrazili svoja promišljanja o situaciji u kojoj smo se zatekli u proljeće 2020. tijekom cjelokupnog zatvaranja. Svatko od studenata, a bilo ih je po petero na diplomskom studiju grafike na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu i riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, je napravio 20 radova dimenzija 20x20 za ovu 2020. godinu.

Projekt su pokrenuli profesori Josip Butković s riječke i Mario Čaušić s osječke akademije kako bi potaknuli studente da što više rade i surađuju. Radovi su, s obzirom na okolnosti, dobri, iako profesor Čaušić napominje da on-line nastava ne može zamijeniti interakciju uživo posebice u praktičnoj nastavi gdje profesori, asistenti i studenti izravno komentiraju radove. Pristup je bio različit od uobičajene nastave na radionicama pa su studenti u velikoj mjeri radili samostalno.
Izložba će u siječnju iduće godine biti postavljena u Rijeci.

Iz kataloga:

"U okviru nastavnih sati raspravljali smo o mogućim dodatnim aktivnostima koji bi unaprijedili socijalni kontakt među sudionicima nastavnog procesa. Svjesni činjenice privremene nemogućnosti završavanja dvogodišnjeg procesa rada na diplomskim crtežima i grafikama u uvjetima „nastave na daljinu" okrenuli smo se prema drugim interesima u umjetnosti. Sjetivši se davne suradnje s Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka i realizacije grafičke knjige 445,69 km 2008. godine, s profesorom Mariom Čaušićem krenuo sam dogovarati rad na zajedničkom projektu koji bi uključivao obje akademije, studente, asistente i profesore. Projektu se neminovno nametnuo naziv COVID-19-2020 kao trajna uspomena na nemile dane karantene. Pred nama je stajao prilično kompliciran dogovor o realizaciji projekta u izolaciji, u vrlo različitim individualnim uvjetima rada i fluktuirajućom motivacijom,bez mogućnosti izravne komunikacije te neizvjesnost konačnog rezultata. Dogovarali smo „na daljinu" svu silu detalja od korištenja materijala do likovnog pristupa, ideje oblikovanja su se u hodu izgrađivale i ostale su prilično otvorene. Od samog početka rada slučaj je nametnuo savršenu ravnotežu; svaka Akademija je na diplomskom studiju grafike imala ukupno pet studenata, vodila su ih dva profesora,dvije asistentice odnosno dva asistenta. Dogovoreni format mape nije slučajno 20 x20 cm i izdana je u nakladi od 20 primjeraka. Možda ovo sve zajedno treba shvatiti kao vjerovanje da uraditi neštolijepo otklanja trajno ono ružno.

Iz karantene, 31. ožujka 2020."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.