Hrvatski radio

Radio Osijek

Covid 19 u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu

23.06.2020.

11:04

Autor: Hina/Radio Đakovo/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Marija Matoš

Foto: HRT/Marija Matoš

Foto: - / -

Covid-19 pojavio se i u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa, potvrdila je za Radio Đakovo provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki. Od 12 sestara, 10 je bilo pozitivno na koronavirus .

„Da, istina je, u nedjelju poslije podne tri sestre dobile su temperaturu, javili smo se odmah našoj doktorici koja je izvijestila epidemiologa, jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih”, izjavila je za Radio Đakovo provincijalna poglavarica sestra Valerija.
U priopćenju za javnost ističe se kako sei ne zna kako je došlo do zaraze. "U nedjelju 21. lipnja četiri su sestre dobile temperaturu o čemu su obavijestile svoju liječnicu koja je zatim izvijestila epidemiologa", priopćio je samostan. "Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, jer su se cijelo vrijeme epidemije sestre pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti. Isto tako, do daljnjeg je zatvoren Dnevni boravak centra "Amadea" i Dječji vrtić "Sunčev sjaj Nazaret", izvijestili su iz samostana. Zatvorena je i samostanska ckrva u kojoj se mise ni ranije nisu održavale zbog Covida 19. "Imali smo na otvorenom misu, jednu smo imali misu zadušnicu kad smo prošli tjedan prvi put otvorili samostansku crkvu, a proslava doživotnih zavjeta je bio drugi tretnutak kada je bila otvorena crkva, ali samo za sestre i za uzvanike tako da je bio mali broj", objasnila je provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara svetog Križa, u čijem se samostanu nalazi oko 180 sestara, prosječna je dob 69 godina. 
"Ovim putem molimo javnost za razumijevanje u ovim za nas nimalo lakim trenucima. Postupat ćemo dalje prema uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske", poručili su iz đakovačkog samostana Milosrdnih sestara sv. Križa."
"N
e znamo kako je došlo do kontakta sa Covidom 19, ali, evo, imali smo možda neke susrete u kojima je iz nekih razloga očito došlo do zaraze. Sestre su bile svjesne i od prvih dana bile smo jako u tim mjerama, baš da se pridržavamo sve i sada končano smo mislile bit će sve u redu i krenut ćemo u ljeto, međutim, ipak nije tako. Sestre su na oprezu, više su predane molitvi, i od danas je samoizolacija za svaku sestru, nemamo više ništa apsolutno zajednički, prekidamo sve naše zajedničke točke. Jednostavno moramo biti oprezni dok ne vidimo daljanja postupanja što se tiče testiranja samostana”, pojasnila je provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki.
Međutim, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak navodi kako su dvije časne sestre iz tog samostana boravile u inozemstvu. "Nakon povratka očito se nisu pridržavale mjera i dogodilo se da je zaraženo 10 časnih sestara", rekao je Capak u razgovoru za N1. Ono što nije dobro, ističe Capak, je da je pozitivno 10 osoba, a ondje inače 300 ljudi dnevno dolazi jer se radi o velikom samostanu u kojem ima puno časnih sestara.
"To je svojevrsni gerontološki centar, a informacija kaže da imaju i vrtić, dakle tu je potrebna brza, hitna i dobra epidemiološka obrada da se svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stave u samoizolaciju i da se napravi sve drugo što je epidemiološki potrebno u tom samostanu", rekao je Capak.
Prema prvim informacijama, časne su sestre vjerojatno putovale u Kosovo.

Korona u samostanu u Đakovu - sestra Valerija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.