Hrvatski radio

Radio Osijek

Crkva nužno aktivna u zajednici

17.09.2013.

10:30

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Crkva nije samoj sebi svrha, njezino je poslanje u svijetu i među ljudima i zato smo, kao oni koji Crkvu vode obvezni promišljati aktualnu stvarnost i sudjelovati u svemu što se događa našim vjernicima", rekao je, otvarajući šesnaestu sjednicu biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Osijeku domaćin, nadbiskup i metropolita, monsinjor Đuro Hranić.

Redovita sjednica biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine koja je u Osijeku, uz domaćina, metropolitu i nadbiskupa, monsinjora Đuru Hranića, okupila biskupe Požeške i Srijemske biskupije, monsinjora Antuna Škvorčevića i monsinjora Đuru Gašparovića, bila je prigoda da se progovori o aktivnom uključivanju Crkve u društvena događanja te potrebu da s vjernicima promišlja i doživljava aktualnu stvarnost – političku, gospodarsku, kulturnu.
Iako je svrha ovakvih okupljanja, koja se održavaju već petu godinu, usklađivanje partikularnog prava i ujednačavanje djelovanja i ingerencija na prostoru Crkvene pokrajine, biskupi su susret s novinarima iskoristili kako bi prokomentirali brojne druge aktualne teme.

"Crkva ne smije i ne može biti na margini događanja", rekao je Đakovačko-osječki nadbiskup, monsinjor Đuro Hranić. Iako se tako izlaže opasnosti da se njezino djelovanje opisuje kao "miješanje u politiku", monsinjor Hranić prati i sudjeluje u svmu što se događa. Bio je tako i u Vukovaru, a istaknuo je da čvrsto vjeruje kako je njegov pohod shvaćen kao potpora i davanje podrške vjernicima. Na upit novinara komentirao je i moguće sankcije Europske komisije te slučaj Lex Perković, a posebno se osvrnuo na nedavne prosvjede seljaka i potrebu da se pomogne opstanku sela.

O situaciji u Srijemskoj biskupiji govorio je biskup Đuro Gašparović, ističući kako granice ni nakon ulaska u Europsku uniju nisu postale "tvrde", kako su zadovoljni odnosima Hrvatske i Srbije te kako će Srijem ostati dio Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, iako su postojale i inicijative da Srijemska dijeceza postane dio Beogradske nadbiskupije.

Tema sjednice Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, u njezinom zatvorenom djelu, bila je briga i skrb za stare i bolesne svećenike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.