Hrvatski radio

Radio Osijek

Crna slavonska svinja na imanju Širac kod Pakraca

21.06.2017.

19:09

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obitelj Antuna Širca otvorila je u Gornjim Grahovljanima kod Pakraca uzgajalište crne slavonske svinje. Ideju je poduprla Požeško-slavonska županija, grad Pakrac, ali i fondovi Europske unije .

Zahvaljujući 115 tisuća kuna EU potpore kroz mjeru 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava – provedba operacije 6.3.1., Antun Širac iz Prekopakre kod Pakraca izgradio je na svom imanju u Gornjim Grahovljanima uzgajalište crne slavonske svinje. 

Specifično je to uzgajalište koje se prostire na površini od oko 2 hektara, a Širac je kroz ovaj projekt osigurao i svu potrebnu infrastrukturu. 

"Spolovicom dobivenih sredstava izgradio sam objekt za držanje svinja kao i prasilište te postavio ogradu oko imanja na oko 2 hektara. Uložio sam i u opremu, kupio sam novi malčer i špricu te polovnu pneumatsku sadilicu za kukuruz, kupio sam električni pastir  s pripadajućom opremom, izgradio sam prilazni put dužine oko 100 metara, doveo vodovod u sve prostore gdje borave svinje na otvorenom u dužini od 200 m i uveo rasvjetu", pojašnjava Širac.

Kupio je i 5 nazimica i jednog nerasta, a sada je na imanju i 27 oprašenih praščića te još 7 svinja za daljnje hranjenje, odnosno ukupno 39 crnih slavonskih svinja koje su autohtona pasmina i imaju status ugrožene vrste  te su pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj. Želja mu je da imanje proširi za još 5 krmača.

Zanimljivo je kako u prirodnom okruženju u selu sa samo 4 stanovnika crne slavonske svinje žive u prirodi, no vlasnik imanja izgradio im je čak i javnu rasvjetu te zbog sigurnosti postavio- videonadzor.

Antun Zlatko Širac završio je višu školu u Karlovcu, studij lovstva, a nakon toga završava izvanredni studij na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, smjer Lovstvo i pčelarstvo i stječe akademski naziv magistar - inženjer zootehnike. Zaposlen je i radi u Srednjoj školi Pakrac.

Na otvorenju uzgajališta bio je i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević koji je istaknuo kako je dobrodošao svaki sličan projekt na zapuštenim prostorima kakvih je mnogo u Požeško-slavonskoj županiji. Izrazio je nadu da će stopama Antuna Širca krenuti i drugi mještani županje koji imaju priliku baviti se poljoprivredom te dodao kako je uzgoj crne slavonske svinje pun pogodak koji će zasigurno imati mjesto na tržištu te obogatiti gastronomsku i turističku ponudu županije. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.