Hrvatski radio

Radio Osijek

Crtež - emanacija duha

28.11.2022.

20:34

Autor: DL/HRT/Radio Osijek

.

.

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Galerija Kat Kulturnog centra Osijek ugostila je godišnju izložbu 18 članova Hrvatskog društva likovnog umjetnika pod nazivom „Crtež - emanacija duha“. Članovi HDLU-a Osijek na ovogodišnjem se izdanju revijalne godišnje izložbe predstavljaju crtežima do 12. prosinca od 10 do 20 sati, a ulaz je slobodan. Subotom i nedjeljom prostor je zatvoren.

Već tradicionalno, završni mjesec u godini vrijeme je sumiranja cjelogodišnjeg rada, a kad je riječ o osječkim umjetnicima, članovima najvećeg hrvatskog likovnog udruženja – Hrvatskog društva likovnih umjetnika, prosinac je vrijeme kad prezentiraju svoj rad na godišnjoj izložbi radova.

U galeriji Kat Kulturnog centra Osijek može se pogledati selekcija radova članova HDLU-a Osijek, mladih, ali i već afirmiranih lokalnih umjetnika, koji svojom umjetnošću daleko prelaze ili premašuju geografske i bilo koje druge granice. Predstavlja se 18 umjetnika.

Ovogodišnja tema i naslov izložbe CRTEŽ – Emanacija duha objašnjena je riječima kustosa izložbe Igora Loinjaka. 

"Temeljni pojmovi likovnosti jasno do izražaja dolaze u mediju crteža. Izučavajući psihomotorni razvoj djeteta, psiholozi su složni u zaključku kako potreba za izražavanjem koja se vrlo brzo počinje manifestirati kroz djetetovu želju za crtanjem , predstavlja vrlo važan aspekt čovjekova razvoja. Zašto je tome tako? Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika jer dijete kroz ova dva aspekta koji čine bit njegove duhovne dimenzije počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati“, ističe Loinjak.

Izložba je ostvarena uz poporu Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i u partnerstvu s Kulturnim centrom Osijek.


Poslušajte i razgovor s kustosom izložbe Igorom Loinjakom, s kojim je razgovarao Davor Lončarić. 


Igor Loinjak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.