Hrvatski radio

Radio Osijek

Crveni križ: Čuvajmo ih!

20.11.2020.

10:04

Autor: Amoreta Bajto

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je program „Čuvajmo ih“ tijekom kojeg će za 23 tisuće starijih osoba slabijeg imovinskog stanja osigurati zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva kako bi se smanjila opasnost od zaraze koronavirusom. Trenutačno je u tijeku podjela korisnicima starijima od 65 godina.

"Starije osobe, a posebice one koje žive u siromaštvu, iznimno su ugrožena skupina za vrijeme prirodnih katastrofa i kriza pa tako i pandemije. COVID – 19 svima nam promijenio je svakodnevicu, ali najviše ipak starijim osobama kojima je ograničen kontakt s mlađim članovima obitelji,  vrtićkom djecom i školarcima, prijateljima i kolegama", rekao je u programu Radio Osijeka ravnatelj osječkog Crvenog križa Denis Ćosić.
"Situacija u kojoj živimo teško pada svima, a posebice našim starijim sugrađanima. Naši bake i djedovi nerijetko razgovore završavaju pozdravom „čuvaj se“, a sada je na nama red da im kao društvo pružimo podršku i sačuvamo ih, koliko je to moguće, te im pošaljemo poruku kako su važni članovi naše zajednice koji obiluju mudrošću i životnim iskustvom od kojeg možemo učiti",  zaključuje ravnatelj Ćosić.

Trideset zaštitnih maski i dezinficijens za ruke sadržaj je svake od 23 000 kutija koje će iz nacionalnog centra Crvenog križa krenuti prema korisnicima iz cijele Hrvatske. Te kutije otići će onima koji su, uz kronične bolesnike, najugroženiji koronavirusom – građanima starijim od 65 godina i slabijeg imovinskog statusa.

Projekt "Čuvajmo ih", čiji je cilj smanjenja rizika zaraze koronavirusom, vrijedan je oko 1,5 milijuna kuna. Njime je osigurano gotovo 700 000 zaštitnih maski i 23 000 dezinfekcijskih sredstava.

Realizaciju ovoga programa podržali su Calzedonia Grupa i Međunarodni odbor Crvenoga križa s ciljem osvještavanja šire zajednice o važnosti skrbi za starije i nemoćne u vremenu pandemije.

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.