Hrvatski radio

Radio Osijek

Crveni križ: "Došli smo prvi, otići ćemo posljednji"

08.01.2021.

14:11

Autor: Amoreta Bajto

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

"Na potresom pogođenim područjima danas je kišovito, a meteorolozi su najavili i snijeg. Ekipe na terenu pripremaju se za zimske uvjete, potrepština i volontera ima dovoljno", rekla je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka glasnogovornica hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

"Dan u Petrinji je kišovit i hladan, a pripremamo se, sukladno najavama meteorologa i za mogući snijeg. Uglavnom su svi tradalnici na toplom i sigurnom, a posljednjih je dana velika potražnja kamp kućica, kontejnera, grijalica, folija za vanjsku zaštitu", kaže glasnogovornica Zorić.
"Djelatnici Crvenog križa, organizirani u timovima, obišli su i svakodnevno obilaze stradalnike na cijelom području raznoseći potrebnu pomoć. U posljednje vrijeme nas mole da više ništa ne donosimo jer nemaju više kuda sa stvarima, a i za pomoć je važno da je dobro raspoređena i da stiže u kontinuitetu jer, čini se, trebat će duže vrijeme
Danas je Crveni križ održao sastanak sa svim volonterima na tom području, bez obzira kojim organizacijama ili udrugama pripadaju kako bi surađivali i uskladili dovoz i distribuciju pomoći. Ovih se dana užurbano radi na tomu da se uspostavi sustav koji će dugoročno i učinkovito funkcionirati, jer jasno je da se situacija neće normalizirati preko noći. Kada je o stradalnicima riječ, ljudi su uplašeni i uznemireni, pa su na terenu i posebni timovi Crvenog križa koji su zaduženi za psihološku pomoć i potporu", pojašnjava glasnogovornica Zorić.
Na pitanje kako vidi budućnost i do kada će Crveni križ ostati na tom području, glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić kaže da će "na terenu ostati - dok god je to potrebno."

Crveni križ u Petrinji, K.Zorić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.