Hrvatski radio

Radio Osijek

Crveni križ Osijek: Za život u zajednici

05.10.2022.

13:10

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

Za život u zajednici

Za život u zajednici

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Osječki Crveni križ već godinu dana provodi projekt "Za život u zajednici", vrijedan 1,6 milijuna kuna, kojim se osigurava pomoć u kući te dostava toplih obroka starijim osobama na području četiri okolne općine, nastavlja se do listopada 2023., a danas je održana prva konferencija projekta.  

Projekt je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodit će se do listopada 2023., a obuhvaća 50 korisnika na području partnerskih općina Antunovac, Čepin, Ernestinovo i Vladislavci, kojima je do sada osigurano više od osam tisuća obroka.

Ravnateljica osječkog Crvenog križa Martina Hećimović kazala je kako je projekt namijenjen osobama starijim od 65 godina, težeg zdravstvenog stanja i u socijalnoj potrebi, a kojima dostava toplih obroka omogućava da i dalje mogu živjeti u svome kućanstvu, te da ne moraju odlaziti na skrb unutar neke ustanove, ili kod drugih članova obitelji. Tijekom provedbe ojačali smo naše kapacitete kupnjom jednog vozila za dostavu obroka te opremili našu pučku kuhinju kvalitetnijim uređajima, kako bi svakoga dana mogli pripremiti više od 260 obroka, dodala je Hećimović. Ističe kako je projektom predviđena provedba volonterskih aktivnosti s osobama starijim od 65 godina na području ovih općina, koje se planira osposobiti za osnove pružanja prve pomoći u kućanstvu te za neke zdravstveno-preventivne aktivnosti, kako bi unutar svoje zajednice mogli obilaziti osobe, kojima treba takva vrsta pomoći. Već sada tražimo načine za održivost ovoga projekta i pratimo natječaje. Pred nama je novo EU financijsko razdoblje, pa vjerujemo da će biti prilika za nastavak projekta i moguće uključivanje većeg broja korisnika, kojima je ova usluga nužna, rekla je Hećimović.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić ocijenila je kako su ovakvi projekti značajni za potrebe osoba treće životne dobi, kao što su redovna komunikacija, dostava potrepšina i interakcija, da se ne bi osjećali marginalizirani, već da imaju osjećaj pripadnosti i uključenosti u zajednicu. Županija izrađuje metodologiju novog socijalnog plana, u sklopu čega se rade procjene općeg stanja, potreba jedinica lokalne samouprave te analize svih pružatelja korisničkih usluga i korisničkih skupina. "Ispitujemo sve korisničke skupine kako bi dospjeli do svih skupina, kojima je potrebna određena pomoć. Pokazalo se da u Županiji djeluje veliki broj udruga, i nastojat ćemo ih što više motivirati da se licenciraju za pružanje socijalnih usluga, kako ne bi ostale samo na razini provedbe projekata, nego da dođu na višu razinu, kako bi se obuhvatio što veći broj stanovnika", rekla je Stanić.

M. Hećimović i I. Stanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.