Hrvatski radio

Radio Osijek

Ctrl Alt HNK nova je manifestacija osječkog Hrvatskog narodnog kazališta

17.01.2020.

13:38

Autor: HINA/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku za svoju 113. sezonu pripremilo je novu manifestaciju Ctrl Alt HNK namijenjenu mlađoj publici, najavila je na konferenciji za novinare ravnateljica Drame HNK Petra-Bernarda Blašković.

"Nova manifestacija Ctr Alt HNK usmjerena je prema mlađoj publici jer smo shvatili da postoji potreba za otvaranjem novoga međuprostora u kazalištu mladima do 26 godina. Želimo kod te populacije stvoriti naviku dolaska u kazalište. U ovom projektu partner nam je Kulturni centar Osijek čije otvorenje je u planu u svibnju ove godine", rekla je Blašković.
Ovom manifestacijom, kako je rekla, žele otvoriti prostor i predstavama koje nisu u okviru produkcije HNK te biti domaćini repertoaru koji će zanimati mlade.
"Kao što ime manifestacije kaže, to je spoj kulture i alternative - Ctrl Alt, dakle riječ je o alternativnoj kulturi. Želimo otvoriti vrata i manjim produkcijama koje su pokazale kvalitetu na tržištu i koje su zanimljive mlađoj populaciji", rekla je Blašković dodavši da manifestacija ima dva ciklusa, siječanjski i ljetni, a u siječanjskom ciklusu na repertoaru su dvije predstave.
Manifestaciju u utorak, 21. siječnja u 19 sati otvara monodrama Luke Mihovilovića i Gee Gojak "Neprilagođen" u produkciji Istarskog narodnog kazališta Pula. Riječ je o autorskom projektu glumca i redatelja Luke Mihovilovića i glumice i redateljice Gee Gojak koji se bavi problemom diskriminacije i neprihvaćanja. Već sljedećeg dana, u srijedu, 22. siječnja u 19 sati osječkoj publici predstavit će se Srpsko narodno pozorište Novi Sad s dramatičnom komedijom "Zdrav(o) život(e)/ High life" u režiji Nikole Zavišića.
Ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić izrazio je zadovoljstvo što je HNK pristao s njima kao partnerom ući u ovaj projekt naglasivši kako je jako važno povezivanje i umrežavanje institucija.
"To je dobro za osječku kulturnu scenu i nadam se da će i ostali dionici u kulturi to prepoznati. Nakon ovog siječanjskog prvog ciklusa, drugi ciklus manifestacije održat će se u Kulturnom centru u svibnju i lipnju kada će biti prikazane tri predstave bivših studenata osječke Akademije za umjetnost i kulturu i jedna iz repertoara varaždinske Umjetničke organizacije Gllugl", zaključio je Majić.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.