Hrvatski radio

Radio Osijek

Čudesan svijet malih satelita i misija CroCube

06.12.2022.

10:43

Autor: Ana Mitar Šimić

CroCube plakat

CroCube plakat

Foto: Zajednica tehničke kulture Grada Đakova / -

Predavanje „Čudesan svijet malih satelita i misija CroCube“ održat će se u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, s početkom u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo. 

Satelitske misije dugo su vremena bile „rezervirane“ za najbogatije i tehnološki najrazvijenije države. Međutim, pojavom tzv. nanosatelita – kompaktnih i jeftinijih od njihovih prethodnika – prilika za uključivanje u razvoj svemirske industrije pružena je značajno većem broju zemalja. To su, između ostalog, do sada iskoristile gotovo sve članice Europske unije postavivši u orbitu barem jedan vlastiti satelit.


Među onima koje još uvijek čekaju lansiranje svog prvog satelita jest i Hrvatska, a koliko ćemo još morati čekati otkrit će nam Daniela Jović u predavanju. Danijela Jović je voditeljica je projekta CroCube te direktorica prodaje i komunikacija u slovačkoj tvrtki Spacemanic. CroCube biti će prvi hrvatski satelit koji će krajem 2023. godine u svemir lansirati Jadranska aero-svemirska asocijacija (A3) i slovačka kompanija Spacemanic.


Uspješan poduhvat lansiranja prvog satelita u državi s primjera svoje rodne Slovačke Daniela želi prenijeti u Hrvatsku, gdje živi već 12 godina.

Lansiranje prvog satelita u mnogim je zemljama rezultiralo pokretanjem svemirske industrije te otvaranjem novih tvrtki i radnih mjesta u svemirskom sektoru, što su ujedno i neki od glavnih ciljeva CroCube satelita. Pridružite se predavanju i saznajte kako jedan maleni satelit može postati najveći tehnološki pothvat Hrvatske u 21. stoljeću.


Više informacija o samom satelitu i misiji možete pronaći na web stranici te na društvenim mrežama, a svoj doprinos razvoju hrvatskog svemirskog programa možete dati u obliku donacije za lansiranje CroCubea na platformi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.