Hrvatski radio

Radio Osijek

14:29 / 01.06.2022.

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT /HINA

Čuraj i u Vukovaru predstavio reformske prijedloge HNS-a

HNS u Vukovaru

HNS u Vukovaru

Foto: mvukpet / HRT

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj i u Vukovaru je predstavio HNS-ove reformske prijedloge kojima se hrvatskog radnika i građanina želi učiniti zadovoljnijim, a državni sustav funkcionalnijim i pravednijim.

"Zadovoljan radnik i građanin Hrvatske mora biti cilj svake vlasti", rekao je Čuraj na konferenciji za novinare u hotelu Lav u Vukovaru, nakon što je HNS dosad predstavio svoje prijedloge i u Zagrebu, Osijeku i Krapini.

HNS se zalaže za skraćivanje radnog tjedna s 40 na 36 sati, liberalizaciju drugog mirovinskog stupa te zapošljavanje u javnim i državnim službama po modelu koji provodi Europski ured za odabir osoblja (EPSO) pri Europskoj komisiji.

Smanjivanjem osnovnog radnog vremena otvara se mogućnost drugog posla, za sve koji žele više raditi i zarađivati. Kad je riječ o liberalizaciji drugog mirovinskog stupa, HNS se zalaže da on bude dobrovoljan odnosno da sam radnik bira hoće li i na koji način štedjeti za mirovinu čime bi se i mirovinska društva više okrenula građanima i nudila bolje opcije štednje, rekao je Čuraj.

Predložio je također da se porez na dohodak liberalizira i prepusti gradovima i općinama te da one određuju visinu osobnog odbitka za građane sukladno vlastitim potrebama i željama za ulaganjem te fiskalnim mogućnostima.

Tu je i stvaranje sustava primanja u javnu i državnu službu po uzoru na EU koja ima Europski ured za odabir osoblja (EPSO) koji provodi sva testiranja za zapošljavanje u institucijama, a čime bi se, smatra, "dokinula mogućnost 'uhljebničkih' zapošljavanja".

"Želimo o tome otvoriti širu javnu raspravu sa zainteresiranom javnošću, kako bismo dobili povratne informacije", rekao je Čuraj te najavio da će nakon toga, kroz mjesec dana, prezentirati HNS-ove prijedloge koalicijskim partnerima.

Svjestan je, kaže, da HNS ne raspolaže s dovoljno ruku u Hrvatskom saboru, ali vjeruje da bi neki od njihovih prijedloga "ipak mogao naići na podršku saborske većine".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.