Hrvatski radio

Radio Osijek

Čuvajmo vodno blago

19.05.2022.

14:14

Autor: HRT Radio Osijek

voda

voda

Foto: N.Knežević / Radio Osijek

Na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održava se 9. međunarodna konferencija "Voda za sve". Na dvodnevnom skupu govori se o važnosti vode, njenoj ulozi za stanovništvo i poljoprivredu, hrvatskom vodnom gospodarstvu, te zbrinjavanju i pročišćavanju voda Glavna tema ovogodišnje konferencije podzemne su vode. 

Iako je Hrvatska po zalihama vode za piće na četvrtom, a po kvaliteti na prvom mjestu u Europi, treba pažljivo gospodariti vodnim bogatstvom - poruka je ovogodišnje konferencije. "Pozvali smo sve sudionike iz znanstvenog dijela da nam prezentiraju sve najnovije spoznaje kako na najprihvatljiviji način gospodariti vodama", rekla je predsjednica Organizacijskog odbora konferencije prof. dr.sc. Mirna Habuda Stanić. Na skupu sudjeluje dvjestotinjak stručnjaka koji će održati četrdesetak referata i predavanja.

Glavna tema Svjetskog dana voda, a koju je preuzela i osječka konferencija podzemne su vode. "Ni vremenski ni prostorno distribucija podzemnih voda nije ravnomjerno raspoređena. Ne treba previše naglašavati da smo bogati s vodom jer racionalno korištenje dolazi u drugi plan, a posebno zaštita", rekao je Želimir Pekaš iz Hrvatskih voda. Dodao je da su najveće zalihe vode u podzemlju panonskog dijela Hrvatske, te na krškom području no te količine u sušnom razdoblju nisu postojane. 

Mario Šiljeg iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja rekao je ulaganje u vodno komunalni sektor u postizanju europskih standarda vrijedno 11 peljeških mostova. Kako je istaknuo ulaganja iz europskih fondova nastavit će se i u sljedećoj financijskoj perspektivi do 2027. godine. 

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Osijeka i Osječko baranjske županije - zamjenik Dragan Vulin i Ivan Anušić. Istaknuli su da je u nekoliko posljednjih godina puno investirano u odvodnju i zaštitu voda, a sve više se ulaže i u navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Treba istaknuti da je najnovijim rješenjem hrvatskih znanstvenika riješen problem arsena u vodi za piće koje je godinama bio potencijalna opasnost za zdravlje stanovništva u dijelovima Slavonije i Baranje. 

Galerija
voda, Foto: N.Knežević/Radio Osijek
Konferencija o zaštiti voda, Foto: Neven KNežević/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.