Hrvatski radio

Radio Osijek

Čuvajmo zemlju, hrana nije smeće

22.04.2022.

13:07

Autor: HRT Radio Osijek

Ugostiteljska škola

Ugostiteljska škola

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Recikliranje hrane-Čuvajmo zemlju, hrana nije smeće! - poruka je i naziv stručnog skupa koji se, povodom Dana planeta Zemlje, održao u osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi. 

O razmjerima globalnog problema bacanja hrane govori podatak UN-ove agencije FAO da se trećina proizvedene hrane baci, a Europska komisija upozorava na 88 milijuna tona bačene hrane u zemljama Europske unije svake godine.

Kao rezultat edukacije Recikliranje hrane u koju su bili uključeni učenici završnih razreda kuharstva, slastičarstva i turističko-hotelijerski komercijalisti, nastala je brošura u digitalnom obliku koja će biti postavljena na internetsku stranicu RCK UTŠO: www.rck-utso.hr.  Ona obuhvaća predavanja i radionice koje su održane, dakle savjete i recepte koje su učenici osmislili od ostataka hrane te izradili reciklirana jela. Uz profesore Ugostiteljsko-turitičke škole, o velikim količinama hrane koju bacamo te troškovima od proizvodnje do bacanja govorila je i predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane Branka Ilakovac, a o promjeru samoodrživog života na samoodrživom imanju vlasnik OPG-a Čudesna šuma Mario Romulić. Edukacija o recikliranju hrane među učenicima završnih razreda provedena je u sklopu projekta VIRTUS-Uspostava regionalnih centara kompetentnosti, a uključivala je dva ciklusa predavanja i radionice osmišljavanja recikliranih jela od ostataka hrane.  recikliranje hrane

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.