Hrvatski radio

Radio Osijek

Čuvajte se, oprezno sa suncem – u subotu temperatura zraka i do 40°C

22.07.2022.

22:02

Autor: Radio Osijek/TM

U subotu temperatura zraka i do 40°C

U subotu temperatura zraka i do 40°C

Foto: HRT / Radio Osijek

Iako je već danima iznadprosječno vruće – najviša temperatura zraka izmjerena u Osijeku bila je 37°C, sutra nas očekuje vrhunac toplinskog vala i temperature zraka i do 40 Celzijevih stupnjeva. Danima već liječnici apeliraju na ljude da se ponašaju u skladu s vremenskim uvjetima.

Prognoza DHMZ-a

Prognoza DHMZ-a

Foto: Screenshot / -

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije danas je imao 10 do 15% više poziva nego prethodnih dana, ali kažu kako je nezahvalno svako povećanje intervencija dovoditi u vezu s toplinskim valom. Ipak, činjenica jest da je uglavnom riječ o starijim osobama, uglavnom kroničnim bolesnicima, te da je bilo i psihijatrijskih slučajeva, što se često povezuje s toplinskim valom.

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološko zavod – upozorenje na toplinske valove, istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.Kod vrtoglavice - zatražite pomoć


Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima - samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.


Ako imate zdravstvene probleme, držite lijekove na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijusovih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.


Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.


Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja; smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.


Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, smoothie od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć. Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.


Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.


Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25 do 30 stupnjeva Celzijevih. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stupnjeva. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.


Kako se rashladiti?

Kako se rashladiti?

Foto: - / -

Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom. Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

    • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

    • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

    • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

    • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

    • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

    • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

    • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

    • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

    • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

    • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.