Hrvatski radio

Radio Osijek

"Čuvanje mjesta" u vrtiću plaća se 200 kuna

07.05.2020.

12:30

Autor: Radio Osijek//TM

"Čuvanje mjesta" u vrtiću plaća se 200 kuna

"Čuvanje mjesta" u vrtiću plaća se 200 kuna

Foto: - / -

Zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš obratila se danas javnosti zbog, kako navodi, niza neprovjerenih i dobrim dijelom netočnih informacija vezanih uz rad i usluge Dječjeg vrtića Osijek. Kaže da je odluka gradonačelnika Ivana Vrkićaa o besplatnim vrtićima i dalje na snazi, do 15. svibnja.

Posljednjih dana pozornost javnosti u Osijeku plijeni cijena dječjih vrtića, jer se proširila vijest kako će pogodnost da za vrijeme korištenja godišnjih odmora vrtići budu besplatni dekretom biti "iskorištena" kao mjera potpore zbog krize izazvane koronavirusom, te da će, bez obzira na to što dijete ne šalju u vrtić, roditelji plaćati 400 kuna.
Gamoš nije željela komentirati, kako kaže, neslužbene informacije koje su dolazile jednim dijelom iz Vrtića niti populističke poluinformacije od strane pojedinaca i političkih stranaka. 
"Grad Osijek jedini je grad u Hrvatskoj koji roditeljima daje dva mjeseca besplatne usluge vrtića u jednoj godini. Roditelji koji koriste usluge vrtića plaćaju je sukladno programu koji dijete koristi, dok roditelji koji koriste uslugu „čuvanja mjesta“ u vrtiću, uslugu plaćaju 200 kn, a to će biti na snazi do opoziva Odluke gradonačelnika, odnosno do kraja epidemije", objasnila je Gamoš.
Kako je istaknula, otkako traje epidemija koronavirusa vrtići su otvoreni i u njima je svakodnevno bilo između 15 i 65-ero djece, svo to vrijeme odgojiteljice su radile, kao i drugi djelatnici vrtića koji su svakodnevno čistili i dezinficirali objekte sukladno epidemiološkim mjerama. "Roditelji od 11. svibnja, koji je Nacionalni stožer odredio kao početak rada vrtića, slobodno i bez straha mogu nastaviti koristiti usluge Dječjeg vrtića Osijek jer se strogo poštuju sve epidemiološke mjere", dodaje Gamoš uz napomenu da je preporuka Nacionalnog stožera, da roditelji djecu ne moraju dovoditi u vrtić, samo preporuka, a ne obvezujuća odluka.
Izvijestila je da tijekom ljetnih mjeseci neće biti dežurnih vrtića, svi osječki vrtići će raditi, u skladu s preporukama o broju djece u skupinama, i redovito se dezinficirati. Zbog sigurnosti djece neće biti otvoreni samo vrtići u kojima se izvode radovi energetske obnove.
"
Cijelo vrijeme prioritet nam je zdravlje i sigurnost djece, kao i očuvanje radnih mjesta odgojiteljica. Zasad smo u tome uspjeli, vjerujem da ćemo uspjeti prebroditi i period koji je pred nama. Zahvaljujem roditeljima na potpori i razumijevanju te vrijednim odgojiteljicama na trudu i radu", zaključuje Gamoš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.