Hrvatski radio

Radio Osijek

Cvijet i svijeća na svakom braniteljskom grobu

17.11.2015.

15:33

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, uoči 24. obljetnice sloma obrane i okupacije toga grada Vukovarske majke i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja položili su ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

Kako doznajemo od predsjednice Saveza Ljiljane Alvir položeno je više od 400 ruža kako bi i oni branitelji koji više nemaju nikog svog na životu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. na grobu imali cvijet i upaljenu svijeću.
"Tu smo i dalje. Ustrajemo i dolazimo se pokloniti našim najmilijima, ali ne znam koliko ćemo još to moći činiti. Svake godine nas je sve manje, a mnoge obitelji i dalje ne znaju gdje su njihovi najmiliji", upozorila je predsjednica Udruge roditelja obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Manda Patko. 
Patko, koja  traga za suprugom Stjepanom u nadi kako će saznati što se s njime dogodilo nakon što je zarobljen i odveden na ispitivanje u vukovarsku vojarnu, ističe da se još uvijek traga za 290 nestalih Vukovaraca. U Hrvatskoj se traga za 1606 nestalih osoba. "Riječ je i o Hrvatima i o Srbima, a tu još treba pridodati 440 posmrtnih ostataka osoba za koje se zna da su ubijene, ali su njihovi posmrtni ostaci izmješteni na nepoznate lokacije, i gotovo 300 srbijanskih državljana-vojnika, nestalih na području Hrvatske", kazala je Ljiljana Alvir. "Nadamo se kako će većina obitelji ipak doći do istine i da će do sljedeće obljetnice Vukovara biti znatno manje nestalih osoba", rekla je Alvir te je izrazila žaljenje što se o Vukovaru najviše govori oko Dana sjećanja, a zatim taj grad brzo padne u zaborav. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.