Hrvatski radio

Radio Osijek

Cvjetnicom počeo Veliki tjedan

25.03.2018.

10:32

Autor: Radio Osijek

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / -

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Diljem zemlje održavaju se svečana misna slavlja, procesije i blagoslov maslinovih grančica.
Papa Franjo će misu Cvjetnice predvoditi u podne u Vatikanu. Na Trgu svetog Petra okupit će se tisuće vjernika koji će nositi palmine i maslinove grančice.

Prema kazivanju, prije 2000 godina narod je dočekao Isusa te ga uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike. Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Zato je na Cvjetnicu, uz blagoslov grančica, u središtu misnoga slavlja upravo kazivanje Kristove muke.
Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.
Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.