Hrvatski radio

Radio Osijek

Cvjetno druženje u osječkoj Ulici ringlova

19.03.2023.

13:26

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Dan ringlova

Dan ringlova

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Jedinstvena je tradicija osječke Reljkovićeve ulice, poznatije kao "Ulica ringlova" svake godine, jedne nedjelje u ožujku, kada procvjeta drvored ringlova, okupiti prijatelje i goste iz cijelog grada na druženju na otvorenom. Najcvjetnija i najmirisnija gradska ulica od jutra je prepuna gostiju, a tradiciju dugu 14 godina, kažu nam stanari, čuvat će i njegovati i ubuduće.

Iva Fijala jedna od domaćica, stanara Reljkovićeve ulice, kaže nam da su pripreme za nedjeljno okupljanje počele već rano ujutro, spremna je bogata ponuda hrane i pića, a dobrodošli su svi Osječani. "Ono što bismo inače radili u svojim dvorištima, samo prenesemo na ulicu i drago nam je da su to mnogi prepoznali kao lijepu i dobru inicijativu, pa vjerujemo da ćemo taj jedinstveni običaj prenijeti i na neke druge nadnevke tijekom godine, poput ispraćaja stare i dočeka nove godine", dodaje Iva.

"Tradicija je stara 14 godina i samo tri puta nismo uspjeli organizirati Dan ringlova", kaže nam jedan od najstarijih stanara Reljkovićeve Anđelko Srđak. Pojašnjava da ih je dva puta omela korona, a prošle godine ćudljivo proljeće s niskim temperaturama i mrazom. Ponosno ističe da sve organiziraju i sponzoriraju sami stanari te da se raduje što je u ulici u kojoj su tako dobri odnosi i toliko zajedništva.

Druženje u Reljkovićevoj počelo je u ranim jutarnjim satima i trajat će, kao i obično, do dugo u noć.

Dan ringlova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.