Hrvatski radio

Radio Osijek

Čvršća suradnja Osječko-baranjske i Splitsko-dalmatinske županije

28.03.2022.

13:07

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Radni sastanak čelnika dviju županija u Splitu

Radni sastanak čelnika dviju županija u Splitu

Foto: OBŽ / -

Dvojica župana, osječko-baranjski Ivan Anušić i splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, u Splitu su razgovarali o čvršćoj suradnji dvaju županija u poljoprivredi, a tema su bili i raseljeni iz Ukrajine, te o obrazovanje i Centri izvrsnosti.

"S obzirom na projekte i programe koje planiramo provesti u naredno vrijeme razmijenili smo svoje ideje na važnim temama poput poljoprivrede i suradnje po pitanju obrazovanja, odnosno izgradnja centara izvrsnosti. Razmijenili smo iskustva i o prihvatu raseljenih osoba iz Ukrajine. Znate da je, uz Gospić i Varaždin, Osijek jedan od centara formiran od Vlade RH za prijem raseljenih osoba", rekao je Blaženko Boban.  Kako je istaknuo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno ima 1548 osoba iz Ukrajine, a smješteni su uglavnom u privatnim apartmanima. Iznio je podatak da ih je 60 na tržištu rada i putem centra "Zlatna vrata" uče hrvatski jezik. "Vrlo brzo ćemo prikazivati ukrajinske filmove, ali i organizirati večeri ukrajinske poezije", dodao je Boban. 
"Naše se županije nadopunjuju u puno segmenata i tema. Vidimo ogromnu mogućnost i prostor za suradnju na području poljoprivrede, turizma i obrazovanja, a sve kako bismo pokrenuli nove i nadogradili postojeće projekte. Vjerujem da će naš primjer o regionalnom distribucijskom centru i zbrinjavanju raseljenih osoba pomoći Splitsko-dalmatinskoj županiji da unaprijedi svoje sustave kao što mi od kolega iz dalmatinske županije možemo puno naučiti o Centrima izvrsnosti", poručio je Anušić.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji je u završnoj fazi izgradnje u Osječko-baranjskoj županiji prvi je takav objekt koji se gradi u Hrvatskoj i stoga je osobito zanimljiv i Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ima u planu sličnu investiciju. "Osječko-baranjska županija već je odavno trebala imati takav centar i trebalo ih je biti deset. Radi se o centru koji bi vodio brigu o proizvođačima voća i povrća, govorimo o skladištenju proizvedene hrane, sortiranju, pakiranju, sušenju, dodanoj proizvodnji, nadogradnji proizvoda, marketinškoj pripremi i plasmanu proizvoda na tržište Hrvatske, ali i preko granice. Poljoprivreda je u protekle dvije godine ključnija čak i od nafte. Shvatili smo koliko je proizvodnja vlastite hrane važna za vrijeme pandemije, ali i sada kada je rat u Ukrajini - zaključio je Anušić.

Dvojica su župana također razgovarali o povezivanju i distribuciji proizvoda sa slavonskih i baranjskih polja u Dalmaciju te o važnosti proizvodnje vlastite hrane koju je Hrvatska osvijestila u vrijeme pandemije.

Nakon sastanka u županijskoj upravi oba su župana sudjelovala na konferenciji pod nazivom „Obrazovanje kao ključ društvenog i gospodarskog napretka“, koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.
"Usklađenje upisnih kvota s tržištem rada, poticanje izvrsnosti od najranije dobi, stvaranje poticajnog okruženja za razvoj talenata i unaprjeđenje cjeloživotnog obrazovanja ključ su uspjeha budućih generacija. Osječko-baranjska županija ulaže u izvrsnost na tri razine, kroz Centar izvrsnosti, dva Centra kompetentnosti te Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske", rekao je osječko-baranjski župan Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.