Hrvatski radio

Radio Osijek

D. Lončarić : "Puno posla za dimnjačare na početku sezone grijanja"

25.09.2017.

09:25

Autor: Radio Osijek/Glas Slavonije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"U nekim zemljama EU plinska trošila, treba zamijeniti nakon sedam godina uporabe", rekao je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka, Dejan Lončarić, direktor tvrtke "Dimnjak", no dodao da to ne znači da naši građani moraju silom zakona mijenjati svoja trošila.

"U Osijeku je evidentirano oko 20 000 trošila, no u tvrtki Dimnjak procjenjuje da ih je 35 000. Najveći broj tih trošila ne udovoljava standardima EU-a, ni našim sigurnosnim propisima. No, kako se od zakonodavca tek očekuje da usklađivanjem naših propisa s onim EU-a nametne građanima obveznu zamjenu starih trošila, trenutno ne postoji mehanizam s pomoću kojega možemo doznati koliko će se točno trošila morati izmijeniti. No, sa sigurnošću mogu tvrditi da 70 posto plinskih trošila ugrađenih do 1991. godine nikada nije mijenjano! Najgora je situacija u tzv. plinskim naseljima na Jugu 2 i Vijencu Petrove gore te drugim stambenim naseljima sagrađenima, odnosno plinoficiranima do rata", kaže Dejan Lončarić, direktor Dimnjaka d.o.o. Dodaje kako se, iako još uvijek u Hrvatskoj (za razliku od npr. Italije i Njemačke) ne postoji propis koji obvezuje na izmjenu toplinskih trošila nakon sedam godina, od 2015. ova obveza hrvatskim građanima nameće indirektno.
"Od rujna 2015. godine u Hrvatskoj je zabranjen uvoz klasičnih 'kombi' i 'cirko' bojlera, pa su oni koji danas ugrađuju nove plinske bojlere u obavezi kupiti kondenzacijske. Zbog toga su i za stare bojlere nedostupni rezervni dijelovi bez kojih ova trošila, napominjem, stara u prosjeku 20 godina, ne mogu više biti popravljana. Na ovaj je način stvoren preduvjet da se krene s generalnom izmjenom starih trošila, a da nitko ne mora na sebe preuzeti obvezu reći građanima: 'Do tog i tog datuma morate kupiti novo trošilo.' Kada su, pak, u pitanju stare plinske peći, trenutačno je situacija takva da su dvije tvornice iz kojih potječe najveći broj osječkih plinskih peći - zatvorene. Dakle, ponovno, ni za njih nema nužnih rezervnih dijelova, pa vlasnici polako inercijom dolaze u situaciju da ih moraju zamijeniti novima. Trošak izmjene starih trošila je velik, ali neizbježan ako želimo imati pravilnu i kvalitetnu plinsku instalaciju. Građani moraju postati toga svjesni i pripremiti se na vrijeme", objašnjava Lončarić.

/ članak Glas Slavonije, autorica Ivana Solar/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.