Hrvatski radio

Radio Osijek

Da se ne zaboravi Baranja '91.

22.08.2020.

10:22

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Jedanaest biciklista maratonaca vozilo je baranjskim cestama u Memorijalnom biciklističkom maratonu ˝Da se ne zaboravi Baranja 91.". Organizator je Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine", a sudjeluju ekipe iz Slatine i Virovitice te osječki biciklisti.

„Tko bi mogao zaboraviti taj osjećaj kad s vrećicom u ruci napuštaš vlastiti dom, svoju Baranju?” kaže nam predsjednik udruge organizatora, Pavo Tutenov te pojašnjava kako je rodom iz Draža iako sada živi i radi u Slatini. Prije 11 godina utemeljio je ovaj maraton i nada se da njegova udruga neće ostati jedina koja obilježava obljetnicu najtežih stradanja Baranjaca u novijoj povijesti

„Do sada trkači, ove godine, sukladno aktualnim epidemiološkim prilikama, biciklistički maraton, prolazi kroz baranjska mjesta” dodaje umirovljeni vojni policajac Robert Kasumović iz Osijeka, sjećajući se prethodnih maratona kada su trčali od mosta na Dravi do Batine i ondje bacali vijenac u Dunav u spomen na žrtve.

Ove su godine na startu, kod Križa na Biljskoj cesti, zapalili svijeće u spomen na sve stradalnike Domovinskog rata.

Stotinjak su kilometara maratonci vozili kroz baranjska mjesta, od Bilja, preko Batine, Draža, Gajića, Bolmana Jagodnjaka i Darde, a sjećanje na događaje iz devedesetih čuvat će, najavljuju, ovakvim okupljanjima i ubuduće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.