Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovački Bušari - 25. pokladna manifestacija

12.02.2019.

13:26

Autor: Željko Kovačević

foto Sanja Račić

foto Sanja Račić

Foto: - / -

Pokladna manifestacija Đakovački bušari po 25. puta oživljava pokladne običaje, pjesmu i ples kroz ulice Đakova, a organizatori (Grad Đakovo i TZ Grada) pozivaju vas da i ove godine budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

U pokladno vrijeme običaj je bio da bušari obilaze kuće, a da ih domaćini nakon dosjetki i pjesmi darivaju. Potaknuti tradicijom 1994. u Đakovu je pokrenut karneval koji nosi ime Đakovački Bušari. U sklopu Đakovačkih Bušara, dodjeljuju se nagrade za najbolje u brojnim kategorijama, a Đakovački Bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske. Đakovo je time i član Hrvatske udruge karnevalskih gradova.

Manifestacija počinje u subotu u 9 sati Pokladnim gastro festom – 'Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu' te ocjenjivanjem i degustacijom kobasica te središnjeg događaja Đakovačkih Bušara – Pokladne povorke. Povorka počinje u 15 sati dječjim skupinama, a nakon toga i skupinama odraslih, u kojoj će ove godine sudjelovati oko 2 tisuće sudionika iz više od 40 skupina. Pokladno jahanje ove je godine najavljeno u nedjelju, u Širokom polju, u 11 sati.

Povorka će se kretati od Starog DVD-a, prostorija KUD-a Sklad u ulici Matije Gupca, gdje će se okupiti sve pristigle skupine, kroz Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja kako bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu i gdje će biti kratko predstavljanje grupa, a zatim povorka kreće do šatora. U povorci su zastupljene karnevalske skupine iz gotovo cijele Hrvatske te gosti iz Tomislavgrada (BiH) i već tradicionalno gosti iz Mohača (Mađarska).

"Bit će to raskoš i rapsodija zabave, maski i svega onoga što pokladna manifestacija podrazumijeva. Pozivamo vas stoga da nam se pridružite, očekujemo puno gostiju i sugrađana da se dobro zabave i produže zabavu u večernje sate. Drago nam je da dolaze skupine iz cijele Hrvatske, Iz Primorja, Dalmacije, središnje Hrvatske, a posebno nam je drago da dolazi i jedna skupina iz Tomislavgrada!" - rekao je na današnjoj konferenciji, na kojoj su govorili i Marija Burek, direktorica turističke zajednice te zamjenik gradonačelnika Robert Francem, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.