Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovački bušari preuzeli gradsku vlast

27.01.2018.

16:43

Autor: Ksenija Zelenić

Foto - hrt radio

Foto - hrt radio

Foto: - / -

Središtem Đakova prošla je pokladna povorka sudionika 24.đakovačkih bušara. Uz pjesmu, pošalicu, zvona i talambase, rastjeruju zimu i raduju se proljeću .

Program 24.pokladne manifestacije đakovačkih bušara, počeo je u prijepodnevnim satima, kada su na korzu u pokladnom gastro-festu bila izložena "mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu". Potom je u poslijepodnevnim satima krenula pokladna povorka bušara. Okupilo je Đakovo 40 pokladnih skupina i više od 2000 sudionika iz Hrvatske i susjednih država. Ceremonijal i povorka podrazumijeva i predaju i preuzimanje ključeva grada. 

Buše su uvod u poklade, lude dane kada jemnogo toga dozvoljeno. Buše su maske, lijepe i ružne, zastrašujuće. Obično se žene oblače u muške a muškarci u ženske maske. Uz kićenke, narodne nošnje, tu je najčešća ovčja koža, s dugom dlakom koju muškarci prebace preko leđa.Oko pojasa vežu velika zvona koja zvone dok se zvončari kreću ulicama. Strašne buše plaše prolaznike i lijepe buše,ali sve je to dio programa kojim se želi privući što veći broj gostiju. Svojom pjesmom, zvonima i klepetalima buše tjeraju sve što je ružno - brige, probleme, zimske duge dosadne sate. Svake godine sudjeluju i dječje povorke. Na taj se način prenosi i čuva bogata tradicija.

Organizatori 24.pokladne manifestacije đakovački bušari su Grad Đakovo i tamošnja Turistička zajednica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.