Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovčani promatrali Perzeide bez javne rasvjete

13.08.2018.

12:33

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Press AD Orion

Foto: Press AD Orion

Foto: - / -

Više od 150 Đakovčana i njihovih gostiju promatralo je kišu Perzeida u gradu bez javne rasvjete. Javno promatranje "zvijezda padalica" - u narodu poznatih kao suza svetog Lovre - organiziralo je Astronomsko društvo Orion .

"Kako nije bilo ni mjesečine niti javne rasvjete, uvjeti za promatranje noćnog neba s područja Đakova bili su gotovo savršeni", kaže predsjednik AD Orion Danko Kočiš, koji u ime svih zaljubljenika u astronomiju i svih građana koji su protekle noći uživali u nebeskim prizorima zahvaljuju gradskoj upravi koja je na molbu društva javnu rasvjetu upalila tek u ponedjeljak u 1 sat ujutro.
"Posebno smo zadovoljni velikim brojem djece koja su došla promatrati, pa su poveli i svoje roditelje, što znači da u Đakovu postoji veliki interes za astronomijom", kaže Kočiš i dodaje kako su uz Perzeide, teleskopom Društva promatrali i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars. "Planet Mars koji je u ovim tjednima posebno blizak Zemlji (59 milijuna kilometara), najviše je privlačio pažnju jer se na nebu pojavljuje odmah iza zalaska Sunca, u smjeru jugoistoka i neobično je svijetao sa svojom žuto narančastom bojom. Saturn ih je očarao svojim prekrasnim prstenovima za koje su svi rekli da izgledaju nestvarno i gotovo nacrtano. Okupljeni nisu mogli sakriti oduševljenje ni Jupiterom i njegovim mjesecima kao i vodoravnim tamnijim i svijetlijim prugama - oblacima u njegovoj atmosferi", istaknuo je Kočiš.
Na promatranju je sudjelovao i pred. Igor Miklavčić s Odjela za fiziku osječkoga Sveučilišta, koji je održao predavanje svim okupljenima o meteorskom roju Perzeida, vidljivim planetima te sazviježđima i nebeskom svodu vidljivom u ovo ljetno vrijeme. Posebnu pažnju privukao je prezentacijom meteorita i detaljnim objašnjenjem o njihovim sastavima i s kojeg područja Zemlje su prikupljeni.

ad_orion_perzeidi_2018_2.jpg

ad_orion_perzeidi_2018_2.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.