Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovčanima nove kante za plastični otpad

14.12.2015.

11:14

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Đakovo i gradski komunalac Univerzal u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 1. siječnja žute vreće za prikupljanje plastičnog otpada zamjenjuju plavim kantama .

Uz žuti poklopac i naljepnice s cjelovitom informacijom o vrstama plastičnog otpada koji je u njih poželjno i potrebno odlagati, kante imaju jasno istaknute oznake "PLASTIKA". Predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo kaže da novi model prikupljanja plastičnog otpada, usklađen sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, predstavlja kvalitativan pomak za đakovačka kućanstva u načinu zbrinjavanja plastike. Projektom je obuhvaćeno 3000 kanti."Sadašnju Univerzalovu Upravu prije godinu dana zatekla je velika količina neiskorištenih plavih kanti prvenstveno namijenjenih skupljanju papira, no zapravo su one predstavljale višak koji se nalazi u dvorištu zgrade Groblja u Gajevoj 31. Kako bismo pametno iskoristili zatečeni višak, Univerzal je nizom pregovora uspio plave poklopce na kantama bez naknade zamijeniti žutima. 

Tiskane su i žute naljepnice kojima su kante dodatno markirane kao bismo ih mogli napokon staviti u funkciju. Plave kante ovime dobivaju svrhu, a istovremeno se dugoročno smanjuje trošak izrade i tiska vrećica koje su se dosad besplatno dijelile kućanstvima", pojašnjava Soldo, uz ocjenu kako se žute vrećice nisu pokazale praktičnim rješenjem.

S prvim danima nove godine prve će plave kante biti razdijeljene svim zgradama kolektivnog stanovanja u Đakovu, čime će se u prvom redu pojednostaviti zbrinjavanje i odvoz plastičnog otpada iz višestambenih objekata. Svoju će plavu kantu sa žutim poklopcem bez ikakve naknade moći preuzeti i svi zainteresirani građani, od 1. siječnja u Univerzalovoj poslovnoj zgradi u Nazorovoj 68. "Suradnju na novom modelu zbrinjavanja plastike prihvatila je i Općina Satnica Đakovačka, na čijem području o odvozu razvrstanog i komunalnog otpada također brine Univerzal. I ova će općina, dogovoreno je s njezinim načelnikom Željkom Šimićem, prenamijeniti svoje plave kante u spremnike za odlaganje plastičnog otpada", navodi Univerzalov direktor Mile Kaselj.

/priopćenje Grad Đakovo/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.