Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovčanin primljen u KBC nema koronavirus

02.02.2020.

16:58

Autor: Željko Kovačević

Predstojnica klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek, Ljiljana Perić, mikrobiolog Domagoj Drenjančević

Predstojnica klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek, Ljiljana Perić, mikrobiolog Domagoj Drenjančević

Foto: - / -

Pacijent iz Đakova koji je iz Kine došao prije desetak dana sam se prijavio zbog povišene temperature liječnicima, a nakon sumnje u koronavirus primljen je u osječki KBC. Za sada nema potvrde da je zaražen bolešću koja je krenula iz Kine

Državljanin hrvatske u dobi od 26 godina iz Đakova zadržan je u osječkom KBC- u karanteni. Prvi je nalaz bio pozitivan, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, no novo dodatno testiranje pokazalo je da je da je nalaz negativan. To je potvrdila i predstojnica klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek, Ljiljana Perić, ipak tvrdi kako su se naknadnim testiranjima nalazi pokazali negativnima. 

"Bolesnik je deseti dan po povratku iz Kine dobio temperaturu jednokratno 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća. Izoliran je i dalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni. Očekujemo još konačne rezultate. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, i otpustiti kući", izjavila je predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

"Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemioloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa", zaključila je dr. Perić.

U Hrvatskoj trenutačno službeno nema oboljelih od koronavirusa. U Europskoj uniji je 21 oboljela osoba, u svijetu 14564, a 305 ljudi je do sada umrlo, objavio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Zemlje Europske unije u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.