Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo će dobiti novu zgradu Centra za socijalnu skrb

28.04.2021.

13:14

Autor: Davor Lončarić

foto: OBŽ

foto: OBŽ

Foto: - / -

Uvodna konferencija projekta „Izgradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo“ održana je u Đakovu. Projekt je odobren u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a njegova ukupna vrijednost iznosi 15,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva EU fondova iznose 14,5 milijuna kuna.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osigurava gotovo 700 tisuća kuna, a Đakovo kao partner na projektu ustupio je građevinsko zemljište za izgradnju zgrade.

Centar za socijalnu skrb Đakovo godinama svoju djelatnost obavlja u neprimjerenom prostoru, pa se gradnjom nove zgrade želi osigurati dostupan, adekvatan i suvremeno opremljen prostor u kojem će se realizirati osnovna djelatnost Centra, ali i različiti programi i aktivnosti kojima je cilj socijalno uključivanje svih ranjivih skupina u zajednici. Projekt uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade te nabavu vozila s ciljem kvalitetnijeg obavljanja svih zakonom propisanih djelatnosti. Međutim, osim unapređenja rada i usluga ovog Centra, nova investicija donijet će i druge koristi, prije svega omogućit će povećanje kapaciteta za smještaj starijih i nemoćnih osoba na području Đakova.

- Projekt je vrlo bitan za funkcioniranje sustava socijalne skrbi, a Osječko-baranjska županija je uključena u njega jer se dio Centra za socijalnu skrb nalazi u prostorijama u vlasništvu županije. Kada Centar bude imao svoje nove prostore za djelovanje, mi ćemo sadašnji prostor iskoristiti za proširenje Doma za starije i nemoćne u Đakovu. Tako će svi imati veliku korist od ovog projekta, osobito djelatnici i korisnici tih usluga - rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo Dubravka Petrović je potom govorila o značaju ove investicije. - Projekt izgradnje Centra za socijalnu skrb Đakovo financiran je sredstvima Europske unije, a sve neprihvatljive troškove pokrit će Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar već dugi niz godina radi u neprimjerenom prostoru i pitanje njegove izgradnje nama je nasušno pitanje. Ovim projektom izgradit ćemo zgradu koja će biti funkcionalna, moderna i u kojoj ćemo moći kvalitetno raditi s našim korisnicima. Zahvaljujem se svima koji su podržali projekt, prije svega resornom ministarstvu, Gradu Đakovu, Osječko-baranjskoj županiji i županu Ivanu Anušiću te svima koji su na neki način bili uključeni u cijelu priču - istaknula je Petrović.

- Ovo je dugo očekivani projekt koji će značajno podići kvalitetu rada zaposlenika Centra, ali i unaprijediti usluge prema korisnicima. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji, od onih koji su pisali projekt do onih koji ga provode - kazao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

- Zahvaljujem se svima koji su na neki način doprinijeli realizaciji ovog projekta, prije svega Osječko-baranjskoj županiji i županu Ivanu Anušiću, ali i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na čelu s ministricom Natašom Tramišak. Ovaj projekt je odraz zajedničkog rada lokalne razine, gradova i županije s Vladom RH. Izgradnja novog Centra u Đakovu je neophodna osobito ako imamo u vidu tragediju koja se dogodila u ljeto 2019. godine. Također, prije dva dana smo predstavili Akcijski plan koji u sebi podrazumijeva izgradnju infrastrukture i povećanje broja zaposlenih, ali i niz drugih elemenata koji će donijeti bolju budućnost sustavu socijalne skrbi - zaključio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Đakovo- Mandarić, Anušić, Aladrović

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.