Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo: Certifikati "Proizvodi hrvatskog seljaka"

03.06.2023.

14:32

Autor: Radio Osijek/HINA/AB

certifikati Đakovo

certifikati Đakovo

Foto: press grada Đakova / -/-

Certifikate Proizvodi hrvatskog seljaka ove su godina primila 54 proizvođača lokalne hrane iz Đakova, okolice, ali i susjednih područja povrća, voća, meda, tjestenine, suhomesnatih proizvoda, a dodijeljeni su im u subotu na đakovačkoj Gradskoj tržnici. Dodjelu Certifikata upriličili su Udruga hrvatskih tržnica (UHT) i gradska komunalna tvrtka Univerzal Đakovo.

Deveta je to godina kako đakovačka Gradska tržnica sudjeluje u tom projektu UHT-a i lokalnih tvrtki koje upravljaju tržnicama u svojim sredinama.

U projektu Proizvodi hrvatskog seljaka sudjeluje 18 hrvatskih gradova s oko 700 proizvođača lokalne hrane, a cilj je da ona u što kraćem lancu opskrbe dođe do kupaca.

U ime Udruge hrvatskih tržnica (UHT) voditeljica Univerzalove Radne jedinice Tržnica, Ivanka Vargić rekla je kako je lani te certifikate primilo 49 proizvođača, a svake godine njihovoj dodjeli prethodi obilazak gospodarstava proizvođača hrane. Najčešće su to OPG-ovi.

Đakovo je brojem certificiranih proizvođača hrane na petom mjestu među gradovima koji su u tom projektu, naglasila je Vargić.

Ispred Grada Đakova projekt je pozdravila pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz Šola, rekavši kako je Grad upravo raspisao Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu na svom području za razdoblje 2021. 2023. koji obuhvaća četiri mjere, a za njih je Grad osigurao 80.000 eura.

Certificiranje proizvođača hrane na đakovačkoj Gradskoj tržnici, koja je dobila nove tipizirane suncobrane sa službenim logom 'trbuha grada', pozdravio je i direktor Univerzala Stjepan Ripić. Naglasio je kako će ta tvrtka i dalje podupirati proizvodnju lokalne hrane i njezin što brži put do stola potrošača.

Tri proizvođača lokalne hrane Denis Škorvaga, Luka Šestić i Vinko Privara su i nagrađena i to šestomjesečnim besplatnim korištenjem prodajnih klupa na đakovačkoj Tržnici, počevši od 1. srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.