Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo : "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu"

05.09.2020.

17:36

Autor: HINA/ Radio Osijek/AB

fotografija Branko Obradović

fotografija Branko Obradović

Foto: - / -

U Spomen - muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu otvorena je izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" Ivice Ivana Marekovića i Kristine Mareković, oca i kćeri. Izložba obuhvaća više od 20 likovnih radova, a može se pogledati do početka listopada

Uz Spomen-muzej, organizirala ju je Galerija "Martin Borković" Nacionalnoga svetišta Svetoga Josipa Karlovac.
O izložbi, projektu objedinjavanja hrvatskih svetaca i blaženika, govorio je rektor Nacionalnoga svetišta  Sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, rekavši kako je ideja krenula prije 12 godina u Križevcima.
"Tada je uočeno da nema cjelovitoga popisa hrvatskih svetaca i blaženika. Nakon što je on napravljen, oslikano je dvadesetak naših svetaca i blaženika, a izložbu o njima samo na njezinim otvorenjima diljem hrvatskih gradova, ali i izvan granica zemlje, pogledalo je dosad preko tisuću ljudi. Izložba nosi snažnu poruku o umjetnosti, ali i duhovnosti, rekao je rektor Sente.
Prva izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" postavljena je u Križevcima, a potom u Karlovcu, Sisku, po Hrvatskom zagorju, u Šibeniku i drugdje po RH, ali i u Čapljini, Bosna i Hercegovina.
"Prikazani sveci i blaženici cvijet su hrvatskoga naroda. Svako likovno djelo što predstavlja jednoga od njih predstavlja materiju preobraženu duhom", rekao je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, otvorivši izložbu.
Ravnatelj Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmayera, mr. Tadija Crnjak za hrvatske svece i blaženike rekao je da vode k pravim, iskonskim vrijednostima.
Izložba će gostovati u Đakovu u idućih mjesec dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.