Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo: "Kune" - Treća gardijska brigada obilježila 27.obljetnicu osnutka

29.04.2018.

13:38

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT (Marija Petrinović i arhivski materijal)

fotografije: HRT (Marija Petrinović i arhivski materijal)

Foto: - / -

Tijekom Domovinskog rata iz sastava 3. gardijske brigade, "Kuna", poginulo je 363 pripadnika, tisuću i 88 je ranjeno, a još 16 nalazi se na popisu nestalih. Na svom su ratnom putu tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak proslavljene Kune prije 23 godine prve ušle u okupirano područje.

Nakon misnog slavlja koje je u đakovačkoj katedrali Sv. Petra predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa u Puli DeAngelius Piergiorgios održan je svečani mimohod veterana 3. gbr i uzvanika od Katedrale do spomen-obilježja hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine na Vijencu kardinala Stepinca. Svijeće su zapalila i vijence položila, uz obitelji poginulih i nestalih - državna, te izaslanstva županijske i gradske vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U nastavku obilježavanja održana je svečana akademija u Domu kulture u Đakovu.

"Put 3. gardijske brigade, naših slavonskih 'Kuna', je put hrabrosti, junaštva i viteštva u Domovinskom ratu i još jednom, ogromna zahvalnost za mir i slobodu" - istaknuo je izaslanik premijera Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: "Zadaća Hrvatske vojske danas je čuvati uspomenu na gardijske brigade i biti jamac stabilnosti u Republici Hrvatskoj i - vidjeli ste - uvijek biti na pomoći svom narodu u nevoljama"- rekao je, među ostalim, ministar obrane.

Bili ste zapovjednik Četvrte gardijske brigade,  kakvom danas u svijetu vidite budućnost Hrvatske vojske? 

"Kad danas vidim mlade ljude u Hrvatskoj vojsci, znam da joj predstoji sjajna budućnost. Hrvatski branitelji su kamen temeljac ove države, danas je Hrvatska vojska najbolja  - ima ljubav za svoj narod za svoju domovinu i to je nešto posebno", rekao je Krstičević.

Iz povjesnice 3. gardijske brigade izdvajamo podatak da su se pripadnici 4.bojne 1991.godine junački nosili s teretom velikosrpske agresije tijekom bitke za Vukovar. Osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu. U drugoj polovini 1991. njezini su pripadnici najvećim dijelom branili Osijek čuvajući položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji. Sudjelovali su u obrani Vinkovaca, a ključnu su ulogu odigrali u obrani Nuštra, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru. U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu heroju ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja.Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci - Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., a potom u bosanskoj Posavini. Neposredno nakon operacije Maslenica taktička grupa 3. brigade zračnim je desantom zaustavila  i obranila zadarsko zaleđe od neprijateljskog protuudara.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.