Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo obnavlja vrijedne spomenike

18.01.2016.

14:26

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje restauracija spomenika Strossmayerove obitelji. Restauracijom spomenika obitelji Strossmayer na Gradskom groblju u Đakovu uskoro počinje obnova nadgrobnih spomenika izrazite kulturne vrijednosti.

Cjelokupan je projekt prema konzervatorskom troškovniku vrijedan oko milijun kuna, a zajednički će ga realizirati Grad i Univerzal koji brine o održavanju đakovačkog groblja, prema mnogima jednog od najuređenijih u Hrvatskoj. Predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo kaže da će projekt biti nominiran za sufinanciranje Osječko-baranjskoj županiji, Ministarstvu kulture i eurofondovima za dobivanje bespovratnih sredstava.

Sve simbolično počinje od spomenika starog 158 godina jer je uprvo završila jubilarna godina u kojoj je nizom manifestacija u Đakovu obilježeno 200 godina od Strossmayerova rođenja i 110 godina od smrti tog biskupa mecene, graditelja, prosvjetitelja, mislioca, humanista.

- Kako je veliki biskup Strossmayer, koji je za mjesto svoga stolovanja odabrao upravo Đakovo ostavio neizbrisiv trag u nacionalnoj i europskoj povijesti, odlučili smo cijeli ovaj projekt početi restauracijom spomenika njegove obitelji, koji datira iz 1858. Izrađen je u duhu neogotike, ima estetsku i umjetničku, ambijentalnu vrijednost, ali njegova je lijevana željezna ograda oštećena te joj nedostaje deset elemenata, kaže predsjednik Gradskoga vijeća Đakova Goran Soldo. Zato će prvi zahvati biti demontiranje ograde, lijevanje elemenata koji nedostaju, njeno pjeskarenje i antikorozivna zaštita. Spomenik i grobna ploča bit će očišćeni, kamen konsolidiran i hidrofobno zaštićen, a boja slova na spomeniku obnovljena, navodi Soldo.

- Sukladno Odluci Gradskog vijeća Đakova o zaštićenim spomenicima na Gradskom groblju, osim spomenutog, bit će obnovljen i restauriran još 21 grobni spomenik, među kojima su grobovi naših zaslužnih sugrađana iz đakovačke povijesti duge osam stoljeća; uglednika iz obitelji Tordinac, Donegani, Cepelić, Bogner, Dekker, ali i nadgrobni spomenik Luki Botiću i spomenik Časne majke nadstojnice Samostana milosrdnih sestara svetog Križa iz 1932. Sve će restauracijske radove, naglašava Soldo, obavljati stručnjaci na temelju izrađenog elaborata i pod nadzorom konzervatora, jer riječ je o objektima koji su spomenici kulturnog dobra i trajna vrijednost Gradskog groblja nastalog davne 1870., za biskupa Mateja Krtice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.