Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo postaje „Grad prijatelj poduzetnika“

08.03.2016.

14:48

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svaki poduzetnik s područja grada Đakova, koji od 4. travnja zaposli neku od 2446 nezaposlenih osoba može ostvariti poticaj u rasponu od 1.500 do 10.000 kuna, za što je u proračunu predviđeno između 300 i 800 tisuća kuna, najavio je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Zoran Vinković.

Okosnica je to projekta “Grad prijatelj poduzetnika”, kojemu je cilj dodatno smanjiti broj nezaposlenih, iako, kako je to pojasnio Vinković, Đakovo ima najnižu stopu nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji.
„Uz jedan od najnižih komunalnih doprinosa i komunalne naknade, najnižu stopu poreza na tvrtku, jedna od mjera za poticanje zapošljavanja je i financijsko pomaganje malih i srednjih poduzeća te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem u Đakovu“, rekao je gradonačelnik.
Zaposle li osobu koja je na Zavodu za zapošljavanje bila do godinu dana, poduzetnici će dobiti 1.500 kuna, za zapošljavanje osobe koja je bez posla bila od 12 do 24 mjeseca potpora je 2.500, za one koji su se Zavodu prijavljivali do 36 mjeseci grad će poduzetniku dati poticaj od četiri tisuće kuna, od 36 do 48 mjeseci iznos je 6.000 kuna, od 48 do 60 mjeseci 8.000 kn, a za zapošljavanje osobe koja je više od 60 mjeseci na Zavodu za zapošljavanje iznos je 10.000 kuna. „Jedan od najvažnijih uvjeta za korištenje ove mjere jest da poduzetnik nema duga prema, te da zaposli nezaposlenu osobu na najmanje godinu dana“, istaknuo je Vinković.
„Ove direktne mjere poticanja gospodarstva, odnosno zapošljavanja moguće je realizirati nakon što je konsolidiran gradski proračun, podmireni svi dugovi iz ranijih godina, te prvi put ostvaren suficit“, objasnio je predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo.
Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković ponovio je zahtjev hrvatskoj Vladi za fiskalnom decentralizacijom koja bi, kako je rekao, omogućila jedinicama lokalne samouprave dodatna sredstva za poticanje gospodarstva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.