Hrvatski radio

Radio Osijek

Dalj-sjećanje na jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu

01.08.2015.

14:55

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mimohodom ulicama Dalja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima te misom zadušnicom u Dalju je obilježena 24. obljetnica tragične pogibije 20 daljskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Nakon okupacije Dalja dogodio se jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu - branitelji su masakrirani, a njihova su tijela bačena u Dunav. "Njihova žrtva nikada se ne smije zaboraviti",  odajući im počast, rekao je ratni zapovjednik Policijske postaje Dalj Ivan Kovčalija: "U četdeset dana potpunog okružja u Dalju je sve funkcioniralo, osiguravali smo sav civilni život . Dalj su branili dragovoljci, brojni među njima prije Domovinskog rata Dalj nisu znali naći ni na zemljopisnoj karti, a nisu ga napustili već su dali svoje živote u obrani suvreniteta Hrvatske". Josip Čičak , jedini preživjeli policajac, prisjetio se da se 1. kolovoza protiv srpske paravojske i snaga Jugoslavenske narodne armije borili šest sati. Danas mu je najteže što za smrt njegovih suboraca još nitko nije odgovarao, a izaslanik ministra branitelja Ivan Grujić naglasio je da je obveza i dalje prikupljati dokaze kako bi se zločini procesuirali. O tragičnim događajima u Dalju govori i dokumentarni film "Dalj 1991.-hrvatski Alamo" Darka Mikolina u produkciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije. 

Nakon daljske tragedije dogodio se i egzodus mještana Dalja, Aljmašana i  Erduta. Na današnji dan prije 24 godine napustili su svoje domove i u šlepovima i čamcima Dunavom i Dravom došli do Osijeka U progonstvu su proveli sedam godina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.