Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan antifašističke borbe u Vukovaru

22.06.2017.

12:44

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja 2017. godine Gradska organizacija SDP-a Vukovar položila je vijenac na spomeniku Kosturnica u Vukovaru, mjestu sjećanja na žrtve fašizma .

"Antifašizam je bio svjetski demokratski pokret nastao u cilju očuvanja demokracije i mira. Bio je to i ostao civilizacijski odgovor na sve veću opasnost od totalitarnog i antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nacizma i fašizma. U zapadnoeuropskim demokracijama antifašizam postaje temelj za dosljedno suprotstavljanje svim oblicima rasizma, ksenofobije, antisemitizma i mnogih drugih oblika diskriminacije. Mir, sloboda, suradnja i ljudska prava antifašističke su vrijednosti koje su pobijedile ideologiju rasnih zakona i imperijalizma. U današnje vrijeme kad poneki visoki državni dužnosnici i pojedine grupacije nastoje omalovažiti antifašizam i njegove vrijednosti važno je za napomenuti da suvremena Republika Hrvatska temelji svoj državnopravni kontinuitet na antifašističkim vrijednostima te je i u svoj Ustav unijela vrijednosti i tekovine antifašizma za koje držimo da ih je potrebno svakodnevno promovirati", ističe s eu priopćenju vukovarskog SDP-a kojeg potpisuje potpredsjednica Biljana Gaća.

Osim preambule Ustava RH, Hrvatski Sabor donio je i Deklaraciju o antifašizmu u kojoj se između ostalog "potvrđuje antifašistička demokratska utemeljenost i opredijeljenost Republike Hrvatske", "potvrđuje da su temeljne vrijednosti antifašizma jednoznačno prihvaćene u Republici Hrvatskoj", "poziva na trajnu afirmaciju i njegovanje antifašističkih vrijednosti te zaštitu i očuvanje stečevina antifašizma", te se pozivaju "državna tijela i javne institucije na objektivno, cjelovito i nepristrano sagledavanje povijesnog razdoblja Drugog svjetskog rata i antifašizma u Republici Hrvatskoj, ne izjednačavajući antifašistički pokret s ideologijom komunizma.", stoji u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Vukovar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.